вторник, 30 септември 2008 г.

С етикет "био"

Все повече хора по света живеят и се хранят здравословно. Био продуктите отдавна са основна част от менюто на европейците и американците. У нас бавно, но сигурно се настаняват по трапезите на загрижените за здравето си българи.

8419_0.jpg

Organic или Bio? И двете обозначават един и същ вид храни. Еврокомисията от години настоява за единно наименование, но двата най-големи пазара за биопродукти – Германия и Великобритания, имат крайни различия по въпроса. И така на Острова (както и в повечето англоговорящи страни по света) са с етикети Оrganic, а в Германия и в голяма част от Континентална Европа (включително България) - с Bio.

8419_1.jpgБио продуктите са отгледани, запазени, обработени, и опаковани без синтетични подобрители, пестициди и генномодифицирани промени. Истинският органичен продукт не бива да влиза в контакт с ненатурални вещества и компоненти. Освен това растенията, от които се получават био храните, трябва да бъдат отглеждани на почви, които не са обработвани с химикали поне 3-5 години. Обработката им се прави по методи, които максимално запазват хранителните вещества в продуктите. Те съдържат антиоксиданти, които забавят стареенето, подобряват състоянието на кожата, усилват ефекта на фитнес заниманията.

С най-големи традиции в производството на био продукти са Франция, Италия, Австрия и Швейцария. В България производителите и търговците на био храни имат сериозни проблеми. Въпреки нарастващия интерес към този вид продукти нивите, които са сертифицирани като екологично чисти, са едва около 0.2% от общата земеделска земя. Отгоре на всичко пазарът е залят от фалшиви био храни с надписи по етикетите "био" и "еко". Най-лесният начин да се ориентирате кой е "верният" продукт е като търсите българския знак за био храна – калинка.

Няма убедителни доказателства за това, че био продуктите са по-хранителни, отколкото отглежданите по традиционен начин. Но органичните храни отговарят на всички стандарти за качество и сигурност. Може да откриете, че био плодовете и зеленчуците се развалят по-бързо. Това е защото не са обработвани с консерванти.

Също така не бива да очаквате перфектен външен вид от някои органично произведени продукти. Те може да имат странни форми, нееднородни цветове и дори по-малки размери. В повечето случаи обаче изглеждат същите като традиционните.

8419_2.jpgПо принцип земеделските производители използват пестициди, за да предпазят реколтата си от плесен, насекоми и заболявания. Когато фермерите пръскат с тях, може да останат следи по продукцията. Някои хора си купуват органична храна, за да ограничат излагането си на тези химически остатъци. Повечето специалисти обаче се обединяват около мнението, че количеството пестициди, намерено в плодовете и зеленчуците, крие много малък здравословен риск. Други си купуват био храна, за да опазват околната среда. Пестицидите, използвани при органичното земеделие, допринасят за чистотата на природата - намаляват замърсяването и запазват водата и почвата.

Повечето био продукти са по-скъпи от традиционната храна. По-високите цени се дължат на големите разходи на фермерите, на строгите правителствени наредби и на по-ниските добиви.

Някои хора твърдят, че усещат разлика във вкуса на органичната и неорганичната храна. Други не намират разлика. Но независимо дали си купувате био или традиционна храна, намирането на най-свежите продукти може да окаже най-голямо влияние върху нейния вкус. Затова:

  • Купувайте сезонни плодове и зеленчуци, за да сте сигурни във високото им качество. Също така опитвайте да купувате продуктите си в деня, в който ги зареждат в магазина, за да сте сигурни, че са пресни. Най-лесният начин е да се сприятелите с някой от персонала в магазина, който да ви информира кое е прясно и кое не.
  • Четете внимателно етикетите на храните. Това, че един продукт е "био" не го прави автоматично здравословен. Някои био продукти може да съдържат прекалено голямо количество захар, сол, мазнини или калории.
  • Ако държите да се отървете от пестицидите, белете плодовете и зеленчуците. Но знайте, че така ще загубите фибрите и част от витамините. Премахвайте външните обвивки от листните зеленчуци и ги измивайте внимателно. Някои пестициди се съдържат в мазнините, затова отстранявайте тлъстините от месото и кожата от пилешкото и рибата.

Повече от ясно е, че био храните се грижат за здравето ни. По-здрави не означава автоматично по-слаби. Обаче спомага за добра физическа кондиция и висок тонус. А те ще ви осигурят волята за спортуване – единственият сигурен начин да сте жизнени и енергични всеки ден.

Няма коментари: