неделя, 28 септември 2008 г.

Заплатите в ДАНС ще са като в разузнаването


Съветникът на вътрешната комисия Васил Василев и червената депутатка Татяна Дончева разпалено обсъждат закона за ДАНС.

Снимка: Борислав Николов










Служителите в новата Държавна агенция по национална сигурност (ДАНС) ще получават, колкото вземат колегите им в Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО). Това се разбра при обсъждането на текстове от закона за ДАНС. Там е записано, че базата за възнаграждението е средната заплата в бюджетната сфера. Агентите ще вземат не по-малко от тази сума, умножена по 2. За сътрудници коефициентът ще е не по-малък от 1.3. Конкретните суми ще се определят от шефа на агенцията в рамките на бюджета на структурата.
По подобен начин се формират заплатите на служителите в НРС, НСО, МВР, МО. Средно в НРС се разписват срещу 1235 лв., в НСО - 1056 лв., в МВР - 860 лв., а в МО - 888 лв. В закона за ДАНС се предвижда веднъж годишно служителите и семействата им да пътуват безплатно в страната.
Намерението ДАНС да има директен и независим достъп до информационни фондове на МВР скара депутатите. "Независим достъп означава, че служителите на ДАНС ще могат да ровят в архива както си искат", обяви Атанас Атанасов (ДСБ). Татяна Дончева от БСП обаче му отвърна, че целта е да не се знае в МВР по какъв случай работи агенцията. "Тя може да разследва вътрешния министър например", поясни Дончева.
------
ЗА ЗАСЛУГИ
Шефът на Служба "Сигурност - ВП и ВКР" бригаден ген. Николай Николов е награден със знак "За вярна служба под знамената" I степен . Николов е на поста от 4 месеца. Наградата му бе връчена в сряда от военния министър Веселин Близнаков в пълна секретност. Генералът наследи ген.-майор Орлин Иванов. Официалната версия беше, че Иванов напуска по лични причини, но това стана в момент, когато премиерът Станишев заяви, че ще прави агенция по сигурността.

Няма коментари: