вторник, 30 септември 2008 г.

ЕК ни реже заплатите! Брюксел ни праща на съд заради парното

Надписани суми не се връщат дори да се установи, че са незаконни, уточни Еврокомисарят по правата на потребителите Меглена Кунева
Надписани суми не се връщат дори да се установи, че са незаконни, уточни Еврокомисарят по правата на потребителите Меглена Кунева


От Европейската комисия са поискали в България да бъде преустановен ръстът на заплатите и пенсиите.

Според Европейската комисия те са основните фактори за повишаването на инфлацията. Това пише в днешния си брой вестник "Класа" като се позовава на правителствен източник.

Въпросът за заплатите в България е бил коментиран вчера по време на среща в Министерството на труда и социалната политика.

В разоговора са участвали представители на синдикатите и работодатели. От КТ "Подкрепа" попитаха в такава ситуация кой ще контролира неправомерното покачване на цените.

В същото време пък родното парно е попаднало на мушката на евроинспекторите по време на обща проверка за енергийна ефективност в цяла Европа.

Брюксел вече проверява дали законите ни отговарят на директивите на общността. Изискванията са да има точни уреди, които да се засичат достатъчно често, а сметките да са ясни на потребителите.

Ако се установи, че страната ни не е създала нужните закони, започва наказателна процедура. ЕК ще ни изпрати предупредително писмо какво трябва да променим.

В случай, че не го изпълним, отиваме на съд. Процедурата трае дълго, през това време обаче българите ще продължат да плащат сметки както и досега. Надписани суми не се връщат дори да се установи, че са незаконни, уточни Еврокомисарят по правата на потребителите Кунева.

Няма коментари: