понеделник, 29 септември 2008 г.

Шушулов предлага фонд за защита на топлофикациите от фалит

Шушулов предлага фонд за защита на топлофикациите от фалит

Константин Шушулов /© БГНЕС

Да се създаде държавен фонд за защита на топлофикационните дружества от фалит. Това предложи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов по време на кръгла маса на тема „Защита на потребителите на енергийни услуги". Той нарече идеята екзотична, но припомни, че у нас има подобен фонд за защита на банките от фалит. Председателят на ДКЕВР обяви, че регулаторът ще вземе решение за цената на природния газ във вторник следобед след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Проблем има” – такава бе диагнозата на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева, която откри дискусията, чийто медиен партньор е Дарик.

Според Кунева неплащането на сметките е знак за липсата на доверие на потребителите към доставчиците на енергийни услуги. Ако няма доверие, хората няма да започнат да си плащат, подчерта еврокомисарят за защита на потребителите.

Тя допълни, че следи дали в България законите в сферата на енергийните услуги се прилагат и ако се установят нарушения, на страната ни ще бъдат наложени глоби. Не ми се иска да се стига дотам, каза още еврокомисар Кунева.
Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева коментира, че държавата е длъжник на българските потребители, които се намират в неравностойно положение спрямо доставчиците на услуги.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров съобщи, че при проверка е установено, че в договорите на три дружества за дялово разпределение на топлинна енергия са засечени две неравноправни клаузи. Колегата му Павел Кърлев даде няколко примера за брутално надписване на сметки от „Топлофикация". Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев призова: „За Бога, хора, сезирайте съда".

Една от целите на кампанията на „Дарик радио”, вестник „ 24 часа” и Би Ти Ви "Монополът срещу гражданинът" е да провокира потребителските организации да бъдат по-активни, заяви програмният директор на Дарик Константин Вълков.

Няма коментари: