неделя, 5 октомври 2008 г.

5 татуировки за които ще съжаляваш

5 татуировки за които ще съжаляваш
Човек прави много глупости през живота си, но някои от тях не се изпаряват на следващата сутрин, а остават върху теб и дълго ти напомнят за себе си. Като татуировките. Ето 5 от тях, за които със сигурност ще съжаляваш, че си си причинил!

• моряшка котва
Не само е банална, но и стои някак смешно на всеки, който не е капитан на кораб, няма приятелка на име Олив и не яде тонове спанак.

• анимационен герой
Хубаво е да запазиш детското в себе си, но едва ли Мики Маус или преследващите се по бицепса ти Том и Джери са най – добрия вариант.

• бодлива тел
Не може да се отрече, че тя свърши добра работа за Памела Андерсън, но това беше през 90-те! Сега е не само ретро, но и не би впечатлила никоя жена!

• китайски символ
Всички те имат послание – мир, любов, състрадание или пък сила! Но как може да си сигърен, че твоя странен знак всъщност не означава “аз съм смешник” или пък “глупав съм”!

• името на гаджето ти
Има толкова много други начини да си романтичен - напиши поема, купи и цветя или я заведи на вечеря. Всички те са доста по – безболезнени от премахването на татуировката след края на вашата връзка!

Цвети Разложка ще участва в конкурса Лейди България

Цвети Разложка ще участва в конкурса Лейди България

Сорана Кърстя спечели турнира в Ташкент

Финал на международния турнир по тенис за жени в Ташкент (Узбекистан) с награден фонд 145 000 долара:

3-Сорана Кърстя (Румъния) - 4-Забине Лисички (Германия) - 2:6, 6:4, 7:6 (7)

Румънката Сорана Кърстя спечели титлата в 10-то издание на международния турнир по тенис за жени в Ташкент (Узбекистан) с награден фонд 145 000 долара. На финала третата поставена победи в оспорван мач 19-годишната Забине Лисички (Германия) с 2:6, 6:4, 7:6 (7).

След като си размениха по един сет в третата решителна част румънката показа по-добра игра, спечели тайбрека с 9:7 и стигна до първа титла в кариерата си.

Кърстя ще получи 22 925 долара от наградния фонд и 115 точки за световната ранглиста, а Лисички - 12 450 долара и 80 точки.

Първи маратон за четене на Библията

Първият и последният час от четенето ще бъдат предавани по италианската телевизия РАИ. Снимка: sxc.hu
Първият и последният час от четенето ще бъдат предавани по италианската телевизия РАИ. Снимка: sxc.hu


Първи маратон за четене на Стария и Новия завет, озаглавен "Библията ден и нощ", започва днес в Рим и ще продължи до 11 октомври.

Проектът предвижда публично четене на цялата Библия без прекъсване, съобщиха световните агенции.

Инициативата е на Ватикана и ще се състои в базиликата "Светия ерусалимски кръст".

Четците ще бъдат общо 1248 от всички социални кръгове - кардинали, равини, вярващи, членове на цели семейства.

Всеки ще чете на висок глас пасаж от Библията в продължение на 6-8 минути. На всеки 90 минути четенето ще бъде прекъсвано от музикална пауза.

Началото днес точно в 12 ч. ще сложи папа Бенедикт Шестнайсети, който от прозореца на кабинета си, който гледа към площада пред църквата "Св. Петър", ще прочете на иврит първите стихове от Книгата на битието.

Последен четец ще е държавният секретар на Ватиката, кардинал Тарчизио Бертоне, който ще прочете 22-ра глава на Апокалипсис.

Необичайният маратон е организиран по случай откриването на 12-ата асамблея на световния Синод на католическите епископи, много важен форум за католиците.

Първият и последният час от четенето ще бъдат предавани по италианската телевизия РАИ, а целият библейски маратон ще бъде излъчван по образователния канал РАИ-3. БТА

Трети сме по ръст на БВП в ЕС

Причините са две - по-малко сме засегнати от световната финансова криза и все още сме най-бедните в Съюза
Причините са две - по-малко сме засегнати от световната финансова криза и все още сме най-бедните в Съюза


България е на трето място по ръст на брутния вътрешен продукт в ЕС, съобщи днес на конференция Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество".

Според него обаче това е така, защото световната икономическа криза е засегнала вече страните от ЕС и България продължава да бъде най-бедната държава в съюза.

Ангелов отбеляза 32,7 % ръст на инвестициите за първото полугодие на тази година.

В земеделието нарастването на инвестициите е 6 %, услугите - 7% и индустрията - 7,4 %. В някои сектори на икономиката, като строителството, се отбелязва ръст за последното тримесечие от 7,71 %. Това обаче само по себе си е спад спрямо цялостното развитие на отрасъла през последните години.

Като рискове за българската икономика от "Отворено общество" отбелязват задълбочаването на финансовата криза, предизборния популизъм и спирането на реформите, загуба на инвестиционното доверие и намаляване на кредитния рейтинг.

От организацията препоръчват на правителството поддържане на силна фискална позиция, ограничаване на извънредните разходи и внимателно политика по доходите в държавния сектор.

Друга препоръка е увеличаване на гъвкавостта на икономиката чрез структурни реформи и подобряване на бизнес средата, запазване на икономическата стабилност, запазване на валутния борд и по-бърза подготовка за влизането в евро зоната.

Конференцията е по програма на институт "Отворено общество" и днешната дискусия е на тема "Macro Watch: Състояние на икономиката".

Сътрудничеството между Google и Yahoo се отлага

Сътрудничеството между Google и Yahoo се отлага

/© БГНЕС



От Google („Гугъл“) съобщиха, че планираното рекламно сътрудничество с Google („Яху“) засега се отлага, за да се даде възможност на антитръстовия регулатор в САЩ да разгледа последиците от евентуалната сделка между двата интернет гиганта. „Когато обявихме през юни нашето рекламно споразумение с Yahoo, ние се съгласихме да забавим осъществяването му до октомври, за да дадем на регулаторния орган време да огледа нещата в детайли“, обясниха от Google в електронно изявление, припомня АФП. „Тъй като в момента разговорите ни с Министерството на правосъдието още не са приключили, докато това стане, готови сме на известно забавяне в осъществяване на споразумението ни с Yahoo, се посочва още в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Столичанка: Никой не знае как се изчислява сградната инсталация

Столичанка: Никой не знае как се изчислява сградната инсталация

/© снимкa: Sofia Photo Agency


Къде по-света го има това, клиентите които не искат да плащат за дадена стока да бъдат принуждавани при това на държавно ниво да плащат за него. С тези думи столичанката Юлия Узунова обясни в предаваното „Пропаганда” на Дарик част от мотивите си да не плаща за парно вече два сезона. Тя се отказала от парно и продължава да получава сметки за сградна инсталация. „Никой не знае как се изчислява сградната инсталация, ние не сме толкова интелигентни, за да можем да разберем, само те са интелигентни. Искам да кажа още две неща, които са смешни, ако не беше толкова тъжно. Първото нещо е, че сега през юли, когато всички умирахме от жега в панелата, помните, че температурите бяха от порядъка на 35-38 градуса , енергията, която отчитат за загряване на един кубически метър вода е по-голяма от енергията, която отчитат за юни, т.е. предходният месец. Значи и през юни е било лято, но пък през юли беше мор и ужас. Е, това вече прелива чашата”, коментира Юлия Узунова. Смятате, че ви лъжат? Не смятам, че ме лъжат, смятам, че това е безочие, обир и смятам, че това отврати хората и затова те не искат да плащат, загубиха доверието на тази фирма. Досега колкото не сме плащали ще се прибавят и онези дето плащаха пък им спряха водата. На въпрос дали ще започне да плаща, ако дълговете на гражданите бъдат опростени и сградната инсталация стане пет процента, г-жа Юлия Узунова отговори, че ще започне да си плаща сметките.

От „Барометър. инфо” отчитат спад на доверието към БСП и ГЕРБ

От „Барометър. инфо” отчитат спад на доверието към БСП и ГЕРБ

/© снимкa: Sofia Photo Agency


Ако изборите бяха днес ГЕРБ би събрала почти 20 процента от гласовете на избирателите, а БСП малко над 14 на сто, сочат резултатите от изследване на агенция „Барометър. инфо”. Според изследването на „Барометър. инфо” в парламента освен ГЕРБ и БСП ще влязат още ДПС с 6,13 на сто подкрепа и „Атака” с 5,41 процента. Извън следващото народно събрание ще останат СДС, ДСБ и НДСВ, като жълтата партия има под един процент подкрепа. Повече от 40 на сто от хората твърдо казват, че ще гласуват, а 31 процента изобщо няма да стигнат до урните. От „Барометър. инфо” отчитат спад на доверието и към БСП, и към ГЕРБ. Към ГЕРБ този спад е повече от един процент, а към БСП половин. ДПС и „Атака” почти изцяло запазват електоралната си подкрепа. На въпроса „одобрявате ли задължителното” 46 на сто от хората отговарят положително. Изследването на „Барометър. инфо” е поведено в периода 1-4 октомври, анкетирани са 1386 пълнолетни българи.

Да се наблюдават хора е грубо нарушение, смята Борисов

Да се наблюдават хора е грубо нарушение, смята Борисов

/© снимкa: Sofia Photo Agency


Да се наблюдават хора през така наречените „информационни дела” е грубо нарушение, съобщи неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той допълни, че ако ДАНС преценяват, че в дадена система има нарушение или престъпление има определени начини по закона да се подслушва, проследява и да се документира престъплението. По думите на Бойко Борисов ваденето на разпечатки от телефонни разговори за това кои хора и как контактуват, е също грубо нарушение. „Няма журналисти, няма депутати, няма кметове, няма министри. Ако ДАНС преценява, че по дадена система или МВР има някакво нарушение или престъпление има определени в закона начини да се подслушва, проследява и да се документира престъпление. Да се наблюдават хора, през така наречените „информационни дела”, в информационното дело не остават следи, там се трупа информация и който трябва чете. Ако това правят е грубо нарушение, ако по разпечатките уточняват кои хора с кого говорят, как контактуват е също грубо нарушение”, посочи Бойко Борисов. „Аз говорих с г-н Петко Сертов и му казах, че за последен път им давам толеранс, да си правят операциите, няма да ги атакуваме, но да започнат да работят, защото Леков не е тяхна операция, футболните съдии си го записаха и от там си тръгна скандалът”, обясни столичният кмет. Неформалният лидер на ГЕРБ подложи на критика за пореден път заделените средства за честването на 100-годишнината от Независимостта на страната. Борисов предложи още утре да дебатира с премиера за наболелите проблеми на хората като допълни, че трябва да бъдат решени и проблемите с „Топлофикация". Според Борисов трябва да се набележат спешни мерки за излизане от кризата, което може да стане единствено с помощта на държавата. Борисов допълни, че ако не бъде решен този проблем, общината ще задлъжнее на „Топлофикация" със 100 милиона лева. Борисов призова час по-скоро да бъде изготвена оценка за въздействие на околната среда за построяването на завод за отпадъци в София. Той предупреди, че в цялата страна има проблем с незаконните депа и това е въпрос, който трябва да се реши на централно ниво.

Ревизоро: Журналистите винаги са били подслушвани

Ревизоро: Журналистите винаги са били подслушвани

/© снимкa: Sofia Photo Agency

АУДИО: Чуй

Докато националното радио и националната телевизия получават бюджет, който подсигурява абсолютно всички необходими разходи за функционирането на тези две институции, а рекламите са допълнителен бонус, то всички останали медии ще са в друга агресивна среда. В нея се плаща за предавания, за предаватели, за наеми, заплати, като се взима само от частта рекламни приходи, за да се издържа цялата им дейност, а двете държавни медии ги получават от държавата. Такова мнение изрази в предаването „Пропаганда” Емил ДимитровРевизоро. Той направи този коментар във връзка с наложеното от Варненския окръжен съд условно наказание "лишаване от свобода" за три години с петгодишен изпитателен срок на бившия редактор на Радио Варна – Стоян Чешмеджиев. Това наказание е наложено на Чешмеджиев за престъпление по служба по повод изграждането на допълнителен радиопредавателен комплекс в село Българево, община Каварна. По думите на Димитров, в момента, в който кметът на Каварна Цонко Цонев разбира, че се иска площ за изграждането на още един предавател на Българското национално радио на територията на Варна, той лобира за националното радио и успява да убеди Общинския съвет да се разреши този терен. „В момента, когато разбира, че става въпрос за измама, предприема всички законови стъпки тази сделка да се развали, имотът да се деактува и този човек да бъде даден на съд”, обясни Емил Димитров. На въпрос за какво са му били тези 50 декара на Стоян Чешмеджиев, Емил Димитров отговори така: „Аз не мога да гадая защо са му били, но очевидно не са били за радио цел или за това, за което той е бил упълномощен да преговаря”, обясни Димитров. Той смята, че присъдата, наложена от Варненския Окръжен съд на Стоян Чешмеджиев е затова, че някой се е опитал да излъже органите на местното управление и местната администрация. Община Каварна се е подлъгала, разрешила е, а после е предприела всякакви действия, за да възстанови справедливостта.

19 години след началото на прехода политическата полиция под една или друга форма продължава да подслушва. С тези думи Емил Димитров - Ревизоро коментира скандала със ДАНС. „Журналистите винаги са се слушали и винаги ще бъдат слушани. Той припомни, че след като си е тръгнало правителството на Иван Костов се е появила разработката „Асистенти”. В нея е имало около 40-50 подслушвани човека от България, сред които също е имало журналисти.

„За всички, които са навътре в нещата е ясно, че от 2005 година съответните служби, които да ДОИ и ДОТИ бяха заети само с това да се занимават с такава несвойствена дейност. Дори имаше случай, когато криминална полиция в София не можеше да се занимава с оперативни задачи и да следи престъпниците, защото тези две служби изобщо не отпускаха щат, не можеше да се даде заявка до тях и те вършеха тази работа”, обясни Димитров.

„Политическа полиция е имало, за съжаление се оказа, че ще я има. Помните и Филчев го слушаха уж по случайност, забравили да изключат съоръженията, и предишния прокурор Татарчев, който по конституция не трябва да бъде третиран по този начин, но слушаха негова позната, която беше лекарка в Правителствена болница. Това нещо не е спирало през годините, но по някакъв начин трябва да му се сложи карй и трябва да има контрол, но то този момент ефективен контрол няма.

сряда, 1 октомври 2008 г.

















Бербатов отбеляза първите си голове за Юнайтед, БАТЕ направи равен с Ювентус

Носителят на Шампионската лига от последното издание на турнира Манчестър Юнайтед записа своята първа победа в надпреварата този сезон. "Червените дяволи" победиха като гост датския Олборг с 3:0, а основен принос за успеха имаше българският нападател на отбора Димитър Бербатов, който отбеляза два много красиви гола. Самият Бербатов бе похвален от наставника на тима Алекс Фъргюсън, според който тези попадения ще донесат нужното спокойствие на българина.
Отстранилият Левски в третия предварителен кръг на Шампионската лига БАТЕ Борисов поднесе изненадата на вторите мачове от състезанието, след като за малко не победи италианския Ювентус. Двата отбора завършиха при резултат 2:2 като белорусите бяха напълно равностойни на именития си противник. В същата група Реал Мадрид постигна престижен успех като гост на носителя на Купата на УЕФА Зенит с 2:1. В очаквания с най-голям интерес двубой между Байерн и Лион, двата тима не излъчиха победител - 1:1. Французите доминираха през първата част, докато през второто полувреме отборът на Юрген Клинсман бе по-добър и заслужено стигна до равенство.

ОЛБОРГ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 0:3
Манчестър Юнайтед постигна първа победа в тазгодишното издание на Шампионската лига. Европейските шампиони победиха като гости датския Олборг с 3:0, като два от головете бяха на българския нападател Димитър Бербатов. През първата част англичаните логично доминираха на терена, докато гостите се опитваха да стигнат до положение чрез бързи флангови атаки. На няколко пъти Олборг застраши опасно вратата на Ван дер Сар, но положенията по-скоро бяха плод или на грешка на защитата на Юнайтед, или чиста случайност, отколкото на нещо смислено. В 6-та минута гостите пропиляха най-чистото си положение през първата част. Тогава отбраната на домакините не бе покрила добре българина Димитър Бербатов, който получи отлична възможност да вкара първия си гол с екипа на новия си тим. Таранът изстреля нескопосано падащата топка от воле и я прати в аут. В 16-та минута полузащтникът на Манчестър Юнайтед Пол Скоулс бе заменен принудително от Райън Гигс. Уелският играч имаше основна заслуга за попадението на Уейн Рууни в 21-та минута, след като го изведе с отличен пас и националният нападател на Англия не сбърка. Отлично впечатление през първата част направи десният бек на Юнайтед Рафаел Да Силва, който стреля много опасно на два пъти и често се включваше в атаките на своя тим.
Второто полувреме започна с познатата доминация на европейските шампиони. Домакините пък стреляха веднага щом преминеха центъра на терена. В 55-та минута защитник на домакините не успя да уцели добре топката, целейки да я изчисти от наказателното поле и тя попадна у много добре пласиралия се в тази ситуация Димитър Бербатов, който от воле я прати в мрежата на Олборг и вкара първия си гол с екипа на Манчестър Юнайтед. Четири минути по-късно Карлос Тевес се появи на терена, като замени поуморилия се Уейн Рууни, за който останаха съмнения за лека контузия. В 65-та минута гостите извършиха втора принудителна смяна. На мястото на отлично представилия се до този момент десен бек Рафаел Да Силва влезе Уесли Браун. В 74-та минута Кристиано Роналдо, който не бе в познатата си светлина, получи добра топка от резервата Тевес, но ударът на португалеца бе блокиран. В 79-та минута зрителите по трибуните и по телевизионните екрани станаха свидетели на най-красивия момент в мача. Тогава Кристиано Роналдо проби по десния фланг и в негов стил елиминира един защитник на Олборг. Последва центриране в наказателното поле, което бе засечено по великолепен начин от Бербатов със странична ножица за 3:0. В 85-та минута българинът върна жеста и изведе Роналдо сам срещу вратаря. Крилото преодоля вратаря на домакините, но прати топката от външната страна на мрежата.

ВИЛЯРЕАЛ - СЕЛТИК 1:0
С отличен гол на Маркош Сена от фаул, отборът на Виляреал победи Селтик с 1:0 на собствения си "Ел Мадригал". По този начин гостите от Шотландия останаха с едва една точка от последните 16 мача в най-престижния турнир, като са реализирали и само 1 гол в тези срещи. Най-добър за "детелините" бе вратарят Артур Боруц, който ги спаси от по-тежка загуба, съобщава Агенция Фокус. През първата част Виляреал наложи тотален натиск и пропуски направи най-вече младият Джузепе Роси. Другият нападател на "жълтата подводница" Фернандо Лиоренте също бе много активен и създаваше трудности на Боруц. Единственото положение за шотландците пропусна гъркът Самарас, чийто удар бе спасен от Диего Лопес. В крайна сметка в 67-та минута Пол Хартли фаулира Лиоренте, който даде възможността на Сена да преодолее стената пред Боруц и да отбележи решителния гол.

БАЙЕРН - ЛИОН 1:1
Байерн (Мюнхен) направи равенство 1:1 с френския Лион в мач от група F на Шампионската лига. Французите започнаха по-силно двубоя и поведоха първи в резултата. В 25-ата минута бразилецът Жуниньо Пернанбукано изпълни пряк свободен удар и Мартин Демикелис си отбеляза автогол. В 36-ата минута играчът на гостите Сидни Гову получи контузия и бе сменен от Едерсон. Възпитаниците на Юрген Клансман стигнаха до равенството в 52-ата минута. Масимо Одо подаде на Мирослав Клозе. Той центрира и намери бразилеца Зе Роберто, който вкара топката в мрежата на вратаря Лорис.

ФИОРЕНТИНА - СТЯУА 0:0
Румънският Стяуа (Букурещ) направи 0:0 на италианския Фиорентина като гост в мач от група F на Шампионската лига. През първата част гостите разчитаха на контраатаки, докато „виолетовите” владееха инициативата, но италианците не успяха да стигнат до голово положение. Играчът на Стяуа Семедо остана сам срещу вратаря, но не можа да отбележи. През второто полувреме нещата не се промениха. В средата му, румънският нападател Адриан Муту изпълни пряк свободен удар, топката срещна страничната греда и излезе в аут. Семедо пропусна страхотни положения и през второто полувреме да донесе успеха на отбора си.

АРСЕНАЛ - ПОРТО 4:0
Впечатляваща победа с 4:0 над Порто постигна отборът на Арсенал на собствения си „Емирейтс стейдиъм”. Въпреки по-активната си игра в началото на полувремето за Арсенал, гостите от Португалия също имаха своите възможности да открият резултата. Така Лисандро Лопес пропусна на два пъти срещу Алмуния. В 29-ата минута домакините откриха. Комбинация между Адебайор и Фабрегас изведе Ван Перси на стрелкова позиция и той не сбърка. Самият холандец върна жеста на Адебайор няколко минути по-късно, като след центриране Адебайор покачи резултата с глава – 2:0. Началото на второто полувреме също започна с гол за Арсенал. Тео Уолкът проби отдясно и намери Ван Перси, който реализира за втори път. В 71-ата минута влезлият като резерва Бендтнер бе спънат в наказателното поле, а от отсъдената дузпа не сгреши Адебайор, оформяйки крайното 4:0.

ФЕНЕРБАХЧЕ - ДИНАМО КИЕВ 0:0
Турският Фенербахче и Динамо (Киев) постигнаха нулево равенство в мач от втория кръг на Шампионската лига. Още от самото начало домакините започнаха активно да пресират гостите. На терена най-активни бяха бразилците Алекс, Роберто Карлош и Еду. В отбора на Динамо най-добър бе Бангура, като именно той имаше добра възможност да отбележи гол в средата на първото полувреме, но не успя да надиграе вратаря на съперника. През второто полувреме футболистите на Фенербахче създадоха доста опасни положения и от добри възможности не се възползваха Алекс и Гуиса, а и вратарят на украинците Богуш изигра силен мач, правейки невероятни спасявания. Футболистите и на двата отбора играха доста грубо, поради което реферът на срещата показа 6 жълти картона - 3 за футболистите на украинския тим (Кадури, Алиев, Богуш) и 3 за футболистите на Фенербахче (Роберто Карлош, Казим, Хашин). След този двубой лидер в група "G" е Арсенал (Лондон) с 4 точки, второто място в класирането заема Порто - 3. Динамо (Киев) е на третото място след две равенства – 2, а турският тим Фенербахче с 1 точка заема последното четвърто място – 1 точка.

ЗЕНИТ - РЕАЛ МАДРИД 1:2
Испанският Реал (Мадрид) победи с 2:1 при гостуването си на Зенит в Санкт Петербург в първи мач от втория кръг на група "Н" на Шампионската лига. През първата част Реал поведе с 1:0 в 3-ата минута с автогол на Хубокан. Дани изравни в 24-ата, но шест минути по-късно Ван Нистелрой отбеляза втори гол за Реал. Второто полувреме започна с лек натиск на шампионите на Русия, докато Реал разчиташе на контраатаки. При една от тях в 53-ата минута Угуайн отново пропусна да отбележи, след като бе изведен отлично от Робен. Малко по-късно и самият Робен можеше да вкара, но ударът му мина покрай вратата на Малафеев.
Около 66-ата минута двата тима създадоха по две много опасни положения пред двамата вратари. Зирянов и Ширл имаха възможност да отбележат във вратата на Реал. Де Ла Ред и Робен пък можеха да вкарат за трети път във вратата на Зенит. В минутите след 75-ата Зенит установи натиск пред вратата на Касияс. Пропуски последователно направиха Домингес, Зирянов, Аршавин и Дани на два пъти.

БАТЕ БОРИСОВ - ЮВЕНТУС 2:2
Българският футболист Владислав Мирчев игра 3 минути за беларуския БАТЕ (Борисов) при равенството 2:2 с Ювентус от група Н на Шампионската лига. Бившият нападател на Спартак (Варна) се появи в игра на мястото на Некайчик. Домакините откриха първи с гол на Кривец, който получи асистенция от Стасевич в 17-ата минута. Наставникът на гостите Клаудио Раниери бе принуден да направи принудителна смяна в 18-ата минута. На мястото на контузения Легроталия се появи Кнежевич. В 23-ата минута Некйчик центрира в наказателното поле. Стасевич надскочи Павел Недвед и с глава реализира втория гол в мача. В 29-ата минута Якуинта също с глава вкара и намали резултата. Същият футболист изравни в даденото от съдията продължение на първото полувреме, след подаване от Джиовинко. Ювентус наложи териториално превъзходство през второто полувреме. Сериозни пропуски направиха Дел Пиеро, Недвед и Амаури.

Отложиха делото срещу Пилето, имало грешка в обвинителния акт

Софийски градски съд прекрати делото срещу Николай Методиев - Пилето и още 19 подсъдими |Vsekiden
Софийски градски съд прекрати делото срещу Николай Методиев - Пилето и още 19 подсъдими |Vsekiden

Софийски градски съд прекрати делото срещу Николай Методиев - Пилето и още 19 подсъдими. Те са обвинени в контрабанда на китайски стоки, осъществявана през 2003 година пред граничните контролно-пропускателни пунктове Калотина и Кулата.

Причина за прекратяването е груба процесуална грешка в обвинителния акт. В диаспозитивата и обстоятелствената му част, която засяга посъдимия митнически служител Владимир Нешев, е посочена различна дата за извършване на престъплението. Делото беше прекратено и върнато на прокуратурата за коригиране на обвинителния акт.

Това е второ дело срещу Методиев, който беше оправдан от съда през април по обвинение за контрабанда на стоки в особено големи размери.

Софийският градски съд отложи за 8 декември и делото за смъртта на Милчо Бонев – Бай Миле, който беше разстрелян през 2004 година в столичния ресторант-градина "Славия" заедно с петимата си охранители.

Прокуратурата изисква разпит на двама турски бизнесмени, чиито показания са важни за хода на процеса, тъй като според съпругата на Бай Миле те са разговаряли последни с него преди убийството.

Подсъдимите по делото са Тихомир Дончев, Илиян Георгиев, Георги Стефанов и Анаталий Мънков, припомня Дарик.

Ейре ще играе контрола с Нотингам Форест

Джовани Трапатони

Снимка:
Ройтерс

Италианецът Джовани Трапатони смята да използва проектонационали, в проверката срещу английския Нотингам Форест

Футболната асоциация на Република Ирландия (ФАИ) потвърди, че националния тим на островната държава ще играе контрола с английския Нотингам Форест, предаде БТА днес. Мачът ще бъде на 9 октомври.

Старши треньорът на ирландците Джовани Трапатони изненада обаче всички с намерението си да изпробва резерви и най-вече кандидат национали в този двубой.

"Този мач ще ми даде възможност да поработя отблизо с много от нашите талантливи играчи. Предстоят ни още осем мача в квалификациите за световното първенство в ЮАР", каза италианецът.

"Искам да благодаря на нашите съгледвачи, както и на мениджъра на младежкия състав Дон Гивънс затова, че ни откриха много нови състезатели, които се представят добре през този сезон. Аз вече съм работил с част от тях по време на подготовката в Португалия и сега очаквам да поработя с онези, с които все още не съм се срещал", обясни специалистът.

Контролата на Ейре с Нотингам Форест ще се играе на стадион "Далимаунт парк", в едноименното северно предградие на столицата Дъблин. Този стадион е открит през месец септември 1901 година и оттогава досега е клубен стадион на ФК
"Бохемиънс". Капацитетът му е 12 200 седащи места.

Цените на билетите са по 10 евро за възрастни и по 5 евро за деца.

Джовани Трапатони е повикал следните футболисти от тези отбори:

Улвърхемптън - Кевин Фоли, Стивън Уорд, Анди Къф и Дарин Потър;
Блекбърн - Еди Ноулън, Кийт Трейси и Кийт Андрюз;
Ипсуич - Алекс Брюс и Оуен Гарван;
Кристъл палас - Пади Маккарти и Шон Сканъл;
Рединг - Шейн Лонг и Ноел Хънт;
Скънторп - Джо Мърфи;
Ковънтри - Кийрън Уестуд;
Селтик - Дарин О'Дий;
Манчестър Юнайтед - Дарън Гибсън;
Норич - Уес Хулахан;
Куинс Парк Рейнджърс - Мартин Роуландс;
Хъл Сити - Калеб Фолан;
Стоук Сити - Лиам Лорънс;
Съндърланд - Антъни Стоукс.

Оптимизмът на БФБ започва да изчезва

Оптимизмът на БФБ започва да изчезва

Чуй аудио

Принтирай | Изпрати

Оптимизмът на Българската фондова борса започна да изчезва. Индексите са на различни територии. SOFIX и BGTR30 са на положителна територия, но темпът им на растеж се забавя. BG-40 и BGREIT са оцветени в червено.

Оборотът е над 2,988 млн. лв., по-голяма част от него е формиран от търговия с акции на АДСИЦ. В една сделка се прехвърлиха 875 хил. дяла на Елана фонд за земеделска земя, като средната цена бе 1,50 лв.

Активно се търгуват и книжата на Монбат. Собственика си смениха над 71 хил. акции, а средната цена е нагоре с 0.78% до 9.10 лв.

Интерес има и към книжата на Химимпорт, Зърнени Храни България, Еврохолд България и Доверие Обединен Холдинг.

Не липсват и губещи. С по над 4% пада стойността на Софарма и Петрол. На страната на губещите са и Трейс груп холд и Холдинг Пътища.

Миков проверява защо разработката „Опасните” е прехвърлена от ГДБОП в ДАНС

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков ще запознае депутатите на председателски съвет с хода по разследването на инцидента с пребития журналист Огнян Стефанов. Михаил Миков допълни, че не знае коя е конфликтната информация в сайта „Опасните”, която е провокирала ГДБОП и ДАНС да се занимават със случая. Вътрешният министър заяви още, че ще провери защо разработката е била изтеглена от Генералната дирекция за борба с организираната престъпност в ДАНС. Според него по случая с Огнян Стефанов са събрани много данни, но част от свидетелите отказват да помагат на полицията. Включването на Държавната агенция за национална сигурност в този случай е било наложено от това, че ДАНС е имала преки контакти с пребития журналист, съобщи още Михаил Миков. По въпроса за скандала със СРС-тата Миков заяви, че в МВР винаги е имало изкисване да се регламентират и да има обосновано искане за използване на разпечатки в министерството. Вътрешният министър съобщи още, че често зад репликата „оперативна необходимост” се крият и други интереси, като понякога желанието да се злоупотреби с властта в МВР е изключително голяма. Михаил Миков присъства на академичната година в Академията на Министерството на вътрешните работи.

Прокуратурата не е сезирана за подслушването на депутати

Прокуратурата не е сезирана за подслушването на депутати

Главният прокурор Борис Велчев /© Sofia Photo Agency

Прокуратурата не е сезирана за скандала с подслушването на депутати в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), заяви главният прокурор Борис Велчев. Той отказа да коментира действията на агенцията. Прокуратурата се самосезира по изключение, нормално я е да я сезират от компетентните органи, заяви главният прокурор и допълни, че ако председателят на ДАНС Петко Сертов има основания да сезира прокуратурата, той се надява да го направи. Това според Велчев не означава, че прокуратурата няма как да действа по скандала. Нека първо се изяснят обстоятелствата, призова главният прокурор. Вчера имаше посещение на депутати от вътрешната комисия в ДАНС, допускам, че ще има заседание и на комисията и ще се вземат решения. Ако се прецени, че има основания, ще бъдем сезирани. Ако се прецени, че няма основания за намеса на прокуратурата, не всичко в България непременно трябва да стигне до нея, заяви Велчев. Той отказа да коментира действията на ДАНС от последните месеци, когато са изкисвани разпечатки за депутати, тъй като не ги познава.

М. Димитров: Загубили сме над 500 млн. лв. след преподписването с „Газпром”

М. Димитров: Загубили сме над 500 млн. лв. след преподписването с „Газпром”

/© снимкa: Sofia Photo Agency

Над половин милиард лева са загубите за страната ни за последните две години от момента на преподписването на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", обяви депутатът от ОДС Мартин Димитров след като той и колегата му Иван Сотиров се запознаха с новия договор в секретната секция на парламента. Според Димитров в следващите три месеца ни очаква поскъпване на природния газ с още 50 процента. През следващата година цената на ресурса също ще се увеличи рязко, прогнозира той. Сотиров обясни, че още през 2006 г., когато е преразгледан договорът, президентът, премиерът и ресорният министър тогава Румен Овчаров са знаели, че ще се стигне до такова драстично поскъпване на газа през тази година. Всички договори, които се подписват от управляващите са по диктовката на Москва. Имам чувството, че им дават празен лист, под който се подписват, коментира Димитров. Той припомни, че е внесъл промени в Закона за достъп до обществена информация, според които всеки документ със силно обществено значение трябва да бъде публичен.

ДСБ: Почти всички медии са разработвани от ДАНС


ДСБ: Почти всички медии са разработвани от ДАНС
Почти всички медии са били разработвани от ДАНС, за да бъде наложен тотален контрол върху тях. Това обявиха от ДСБ след вчерашното посещение на депутати от вътрешната комисия в агенцията. Властта иска да контролира медиите преди изборите, за да работят за управляващите, каза Атанас Атанасов. Това е била целта на една от първите разработки в ДАНС. Делото обхваща почти всички медии, разкри Елиана Масева, която участва в проверката в агенцията за работата със специални разузнавателни средства. Тя отказа да даде подробности с мотива, че информацията е класифицирана. ДАНС се заминава със задачи, които могат да бъдат определени като политически поръчки, каза Масева. ДСБ искат оставката на директора на агенцията Петко Сертов и ревизия в нея, както и във вътрешната комисия да бъдат изпратени последните й оперативни разработки. По неофициална информация разработката за медиите носи името „Галерия”. Няма разработка за подслушване на журналисти, но е искана справка за медии, коментира заместник-председателят на вътрешната комисия от БНС Борислав Българинов. Председателят й Минчо Спасов и Татяна Дончева, която също е негов заместник в комисията, отказаха коментар.