сряда, 1 октомври 2008 г.

Бербатов отбеляза първите си голове за Юнайтед, БАТЕ направи равен с Ювентус

Носителят на Шампионската лига от последното издание на турнира Манчестър Юнайтед записа своята първа победа в надпреварата този сезон. "Червените дяволи" победиха като гост датския Олборг с 3:0, а основен принос за успеха имаше българският нападател на отбора Димитър Бербатов, който отбеляза два много красиви гола. Самият Бербатов бе похвален от наставника на тима Алекс Фъргюсън, според който тези попадения ще донесат нужното спокойствие на българина.
Отстранилият Левски в третия предварителен кръг на Шампионската лига БАТЕ Борисов поднесе изненадата на вторите мачове от състезанието, след като за малко не победи италианския Ювентус. Двата отбора завършиха при резултат 2:2 като белорусите бяха напълно равностойни на именития си противник. В същата група Реал Мадрид постигна престижен успех като гост на носителя на Купата на УЕФА Зенит с 2:1. В очаквания с най-голям интерес двубой между Байерн и Лион, двата тима не излъчиха победител - 1:1. Французите доминираха през първата част, докато през второто полувреме отборът на Юрген Клинсман бе по-добър и заслужено стигна до равенство.

ОЛБОРГ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 0:3
Манчестър Юнайтед постигна първа победа в тазгодишното издание на Шампионската лига. Европейските шампиони победиха като гости датския Олборг с 3:0, като два от головете бяха на българския нападател Димитър Бербатов. През първата част англичаните логично доминираха на терена, докато гостите се опитваха да стигнат до положение чрез бързи флангови атаки. На няколко пъти Олборг застраши опасно вратата на Ван дер Сар, но положенията по-скоро бяха плод или на грешка на защитата на Юнайтед, или чиста случайност, отколкото на нещо смислено. В 6-та минута гостите пропиляха най-чистото си положение през първата част. Тогава отбраната на домакините не бе покрила добре българина Димитър Бербатов, който получи отлична възможност да вкара първия си гол с екипа на новия си тим. Таранът изстреля нескопосано падащата топка от воле и я прати в аут. В 16-та минута полузащтникът на Манчестър Юнайтед Пол Скоулс бе заменен принудително от Райън Гигс. Уелският играч имаше основна заслуга за попадението на Уейн Рууни в 21-та минута, след като го изведе с отличен пас и националният нападател на Англия не сбърка. Отлично впечатление през първата част направи десният бек на Юнайтед Рафаел Да Силва, който стреля много опасно на два пъти и често се включваше в атаките на своя тим.
Второто полувреме започна с познатата доминация на европейските шампиони. Домакините пък стреляха веднага щом преминеха центъра на терена. В 55-та минута защитник на домакините не успя да уцели добре топката, целейки да я изчисти от наказателното поле и тя попадна у много добре пласиралия се в тази ситуация Димитър Бербатов, който от воле я прати в мрежата на Олборг и вкара първия си гол с екипа на Манчестър Юнайтед. Четири минути по-късно Карлос Тевес се появи на терена, като замени поуморилия се Уейн Рууни, за който останаха съмнения за лека контузия. В 65-та минута гостите извършиха втора принудителна смяна. На мястото на отлично представилия се до този момент десен бек Рафаел Да Силва влезе Уесли Браун. В 74-та минута Кристиано Роналдо, който не бе в познатата си светлина, получи добра топка от резервата Тевес, но ударът на португалеца бе блокиран. В 79-та минута зрителите по трибуните и по телевизионните екрани станаха свидетели на най-красивия момент в мача. Тогава Кристиано Роналдо проби по десния фланг и в негов стил елиминира един защитник на Олборг. Последва центриране в наказателното поле, което бе засечено по великолепен начин от Бербатов със странична ножица за 3:0. В 85-та минута българинът върна жеста и изведе Роналдо сам срещу вратаря. Крилото преодоля вратаря на домакините, но прати топката от външната страна на мрежата.

ВИЛЯРЕАЛ - СЕЛТИК 1:0
С отличен гол на Маркош Сена от фаул, отборът на Виляреал победи Селтик с 1:0 на собствения си "Ел Мадригал". По този начин гостите от Шотландия останаха с едва една точка от последните 16 мача в най-престижния турнир, като са реализирали и само 1 гол в тези срещи. Най-добър за "детелините" бе вратарят Артур Боруц, който ги спаси от по-тежка загуба, съобщава Агенция Фокус. През първата част Виляреал наложи тотален натиск и пропуски направи най-вече младият Джузепе Роси. Другият нападател на "жълтата подводница" Фернандо Лиоренте също бе много активен и създаваше трудности на Боруц. Единственото положение за шотландците пропусна гъркът Самарас, чийто удар бе спасен от Диего Лопес. В крайна сметка в 67-та минута Пол Хартли фаулира Лиоренте, който даде възможността на Сена да преодолее стената пред Боруц и да отбележи решителния гол.

БАЙЕРН - ЛИОН 1:1
Байерн (Мюнхен) направи равенство 1:1 с френския Лион в мач от група F на Шампионската лига. Французите започнаха по-силно двубоя и поведоха първи в резултата. В 25-ата минута бразилецът Жуниньо Пернанбукано изпълни пряк свободен удар и Мартин Демикелис си отбеляза автогол. В 36-ата минута играчът на гостите Сидни Гову получи контузия и бе сменен от Едерсон. Възпитаниците на Юрген Клансман стигнаха до равенството в 52-ата минута. Масимо Одо подаде на Мирослав Клозе. Той центрира и намери бразилеца Зе Роберто, който вкара топката в мрежата на вратаря Лорис.

ФИОРЕНТИНА - СТЯУА 0:0
Румънският Стяуа (Букурещ) направи 0:0 на италианския Фиорентина като гост в мач от група F на Шампионската лига. През първата част гостите разчитаха на контраатаки, докато „виолетовите” владееха инициативата, но италианците не успяха да стигнат до голово положение. Играчът на Стяуа Семедо остана сам срещу вратаря, но не можа да отбележи. През второто полувреме нещата не се промениха. В средата му, румънският нападател Адриан Муту изпълни пряк свободен удар, топката срещна страничната греда и излезе в аут. Семедо пропусна страхотни положения и през второто полувреме да донесе успеха на отбора си.

АРСЕНАЛ - ПОРТО 4:0
Впечатляваща победа с 4:0 над Порто постигна отборът на Арсенал на собствения си „Емирейтс стейдиъм”. Въпреки по-активната си игра в началото на полувремето за Арсенал, гостите от Португалия също имаха своите възможности да открият резултата. Така Лисандро Лопес пропусна на два пъти срещу Алмуния. В 29-ата минута домакините откриха. Комбинация между Адебайор и Фабрегас изведе Ван Перси на стрелкова позиция и той не сбърка. Самият холандец върна жеста на Адебайор няколко минути по-късно, като след центриране Адебайор покачи резултата с глава – 2:0. Началото на второто полувреме също започна с гол за Арсенал. Тео Уолкът проби отдясно и намери Ван Перси, който реализира за втори път. В 71-ата минута влезлият като резерва Бендтнер бе спънат в наказателното поле, а от отсъдената дузпа не сгреши Адебайор, оформяйки крайното 4:0.

ФЕНЕРБАХЧЕ - ДИНАМО КИЕВ 0:0
Турският Фенербахче и Динамо (Киев) постигнаха нулево равенство в мач от втория кръг на Шампионската лига. Още от самото начало домакините започнаха активно да пресират гостите. На терена най-активни бяха бразилците Алекс, Роберто Карлош и Еду. В отбора на Динамо най-добър бе Бангура, като именно той имаше добра възможност да отбележи гол в средата на първото полувреме, но не успя да надиграе вратаря на съперника. През второто полувреме футболистите на Фенербахче създадоха доста опасни положения и от добри възможности не се възползваха Алекс и Гуиса, а и вратарят на украинците Богуш изигра силен мач, правейки невероятни спасявания. Футболистите и на двата отбора играха доста грубо, поради което реферът на срещата показа 6 жълти картона - 3 за футболистите на украинския тим (Кадури, Алиев, Богуш) и 3 за футболистите на Фенербахче (Роберто Карлош, Казим, Хашин). След този двубой лидер в група "G" е Арсенал (Лондон) с 4 точки, второто място в класирането заема Порто - 3. Динамо (Киев) е на третото място след две равенства – 2, а турският тим Фенербахче с 1 точка заема последното четвърто място – 1 точка.

ЗЕНИТ - РЕАЛ МАДРИД 1:2
Испанският Реал (Мадрид) победи с 2:1 при гостуването си на Зенит в Санкт Петербург в първи мач от втория кръг на група "Н" на Шампионската лига. През първата част Реал поведе с 1:0 в 3-ата минута с автогол на Хубокан. Дани изравни в 24-ата, но шест минути по-късно Ван Нистелрой отбеляза втори гол за Реал. Второто полувреме започна с лек натиск на шампионите на Русия, докато Реал разчиташе на контраатаки. При една от тях в 53-ата минута Угуайн отново пропусна да отбележи, след като бе изведен отлично от Робен. Малко по-късно и самият Робен можеше да вкара, но ударът му мина покрай вратата на Малафеев.
Около 66-ата минута двата тима създадоха по две много опасни положения пред двамата вратари. Зирянов и Ширл имаха възможност да отбележат във вратата на Реал. Де Ла Ред и Робен пък можеха да вкарат за трети път във вратата на Зенит. В минутите след 75-ата Зенит установи натиск пред вратата на Касияс. Пропуски последователно направиха Домингес, Зирянов, Аршавин и Дани на два пъти.

БАТЕ БОРИСОВ - ЮВЕНТУС 2:2
Българският футболист Владислав Мирчев игра 3 минути за беларуския БАТЕ (Борисов) при равенството 2:2 с Ювентус от група Н на Шампионската лига. Бившият нападател на Спартак (Варна) се появи в игра на мястото на Некайчик. Домакините откриха първи с гол на Кривец, който получи асистенция от Стасевич в 17-ата минута. Наставникът на гостите Клаудио Раниери бе принуден да направи принудителна смяна в 18-ата минута. На мястото на контузения Легроталия се появи Кнежевич. В 23-ата минута Некйчик центрира в наказателното поле. Стасевич надскочи Павел Недвед и с глава реализира втория гол в мача. В 29-ата минута Якуинта също с глава вкара и намали резултата. Същият футболист изравни в даденото от съдията продължение на първото полувреме, след подаване от Джиовинко. Ювентус наложи териториално превъзходство през второто полувреме. Сериозни пропуски направиха Дел Пиеро, Недвед и Амаури.

Няма коментари: