неделя, 5 октомври 2008 г.

Трети сме по ръст на БВП в ЕС

Причините са две - по-малко сме засегнати от световната финансова криза и все още сме най-бедните в Съюза
Причините са две - по-малко сме засегнати от световната финансова криза и все още сме най-бедните в Съюза


България е на трето място по ръст на брутния вътрешен продукт в ЕС, съобщи днес на конференция Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество".

Според него обаче това е така, защото световната икономическа криза е засегнала вече страните от ЕС и България продължава да бъде най-бедната държава в съюза.

Ангелов отбеляза 32,7 % ръст на инвестициите за първото полугодие на тази година.

В земеделието нарастването на инвестициите е 6 %, услугите - 7% и индустрията - 7,4 %. В някои сектори на икономиката, като строителството, се отбелязва ръст за последното тримесечие от 7,71 %. Това обаче само по себе си е спад спрямо цялостното развитие на отрасъла през последните години.

Като рискове за българската икономика от "Отворено общество" отбелязват задълбочаването на финансовата криза, предизборния популизъм и спирането на реформите, загуба на инвестиционното доверие и намаляване на кредитния рейтинг.

От организацията препоръчват на правителството поддържане на силна фискална позиция, ограничаване на извънредните разходи и внимателно политика по доходите в държавния сектор.

Друга препоръка е увеличаване на гъвкавостта на икономиката чрез структурни реформи и подобряване на бизнес средата, запазване на икономическата стабилност, запазване на валутния борд и по-бърза подготовка за влизането в евро зоната.

Конференцията е по програма на институт "Отворено общество" и днешната дискусия е на тема "Macro Watch: Състояние на икономиката".

Няма коментари: