вторник, 30 септември 2008 г.

Брутален побой в Биг Брадър 4

Брутален побой в Биг Брадър 4 (ВИДЕО)
Жесток бой се разигра в Биг Брадър вчера. Сбиването наложи намесата на охраната на предаването, която като че ли нарочно закъсня до края на сцената.

Данаил Панчев преби Даниел Делчев пред погледа на зрителите и дигна неимоверно рейтинга на Нова телевизия. И двамата участници са изгонени от предаването.

Евтините лаптопи осигуриха монопол за доставчик на платки

Ръстът в производството достига 20-30 %, като през тримесечието от заводите на компанията са излезли 2 милиона броя платки
Ръстът в производството достига 20-30 %, като през тримесечието от заводите на компанията са излезли 2 милиона броя платки


Бумът на пазара за евтини лаптопи се отрази особено благоприятно на далекоизточната компания HannStar.

Производителят на многослойни дънни платки е увеличил значително обема на продукцията си през третото тримесечие на годината, съобщава digitimes.com.

Ръстът в производството достига 20-30 %, като през тримесечието от заводите на компанията са излезли 2 милиона броя платки.

За първото полугодие HannStar отчете продажби на 1,3 милиона многослойни платки. Така за деветмесечието компанията вече е пласирала 3,3 милиона платки.

Според анализаторите на пазара, делът на производителя в сегмента на евтините лаптопи може да достигне 50-70 %.

technews.bg

Kat Deluna - Run The Show

Andreus - Down in Miami (2008)

Basshunter DOTA

Jey Sean-Ride it

Lady Gaga Feat. Akon - Just Dance

С етикет "био"

Все повече хора по света живеят и се хранят здравословно. Био продуктите отдавна са основна част от менюто на европейците и американците. У нас бавно, но сигурно се настаняват по трапезите на загрижените за здравето си българи.

8419_0.jpg

Organic или Bio? И двете обозначават един и същ вид храни. Еврокомисията от години настоява за единно наименование, но двата най-големи пазара за биопродукти – Германия и Великобритания, имат крайни различия по въпроса. И така на Острова (както и в повечето англоговорящи страни по света) са с етикети Оrganic, а в Германия и в голяма част от Континентална Европа (включително България) - с Bio.

8419_1.jpgБио продуктите са отгледани, запазени, обработени, и опаковани без синтетични подобрители, пестициди и генномодифицирани промени. Истинският органичен продукт не бива да влиза в контакт с ненатурални вещества и компоненти. Освен това растенията, от които се получават био храните, трябва да бъдат отглеждани на почви, които не са обработвани с химикали поне 3-5 години. Обработката им се прави по методи, които максимално запазват хранителните вещества в продуктите. Те съдържат антиоксиданти, които забавят стареенето, подобряват състоянието на кожата, усилват ефекта на фитнес заниманията.

С най-големи традиции в производството на био продукти са Франция, Италия, Австрия и Швейцария. В България производителите и търговците на био храни имат сериозни проблеми. Въпреки нарастващия интерес към този вид продукти нивите, които са сертифицирани като екологично чисти, са едва около 0.2% от общата земеделска земя. Отгоре на всичко пазарът е залят от фалшиви био храни с надписи по етикетите "био" и "еко". Най-лесният начин да се ориентирате кой е "верният" продукт е като търсите българския знак за био храна – калинка.

Няма убедителни доказателства за това, че био продуктите са по-хранителни, отколкото отглежданите по традиционен начин. Но органичните храни отговарят на всички стандарти за качество и сигурност. Може да откриете, че био плодовете и зеленчуците се развалят по-бързо. Това е защото не са обработвани с консерванти.

Също така не бива да очаквате перфектен външен вид от някои органично произведени продукти. Те може да имат странни форми, нееднородни цветове и дори по-малки размери. В повечето случаи обаче изглеждат същите като традиционните.

8419_2.jpgПо принцип земеделските производители използват пестициди, за да предпазят реколтата си от плесен, насекоми и заболявания. Когато фермерите пръскат с тях, може да останат следи по продукцията. Някои хора си купуват органична храна, за да ограничат излагането си на тези химически остатъци. Повечето специалисти обаче се обединяват около мнението, че количеството пестициди, намерено в плодовете и зеленчуците, крие много малък здравословен риск. Други си купуват био храна, за да опазват околната среда. Пестицидите, използвани при органичното земеделие, допринасят за чистотата на природата - намаляват замърсяването и запазват водата и почвата.

Повечето био продукти са по-скъпи от традиционната храна. По-високите цени се дължат на големите разходи на фермерите, на строгите правителствени наредби и на по-ниските добиви.

Някои хора твърдят, че усещат разлика във вкуса на органичната и неорганичната храна. Други не намират разлика. Но независимо дали си купувате био или традиционна храна, намирането на най-свежите продукти може да окаже най-голямо влияние върху нейния вкус. Затова:

  • Купувайте сезонни плодове и зеленчуци, за да сте сигурни във високото им качество. Също така опитвайте да купувате продуктите си в деня, в който ги зареждат в магазина, за да сте сигурни, че са пресни. Най-лесният начин е да се сприятелите с някой от персонала в магазина, който да ви информира кое е прясно и кое не.
  • Четете внимателно етикетите на храните. Това, че един продукт е "био" не го прави автоматично здравословен. Някои био продукти може да съдържат прекалено голямо количество захар, сол, мазнини или калории.
  • Ако държите да се отървете от пестицидите, белете плодовете и зеленчуците. Но знайте, че така ще загубите фибрите и част от витамините. Премахвайте външните обвивки от листните зеленчуци и ги измивайте внимателно. Някои пестициди се съдържат в мазнините, затова отстранявайте тлъстините от месото и кожата от пилешкото и рибата.

Повече от ясно е, че био храните се грижат за здравето ни. По-здрави не означава автоматично по-слаби. Обаче спомага за добра физическа кондиция и висок тонус. А те ще ви осигурят волята за спортуване – единственият сигурен начин да сте жизнени и енергични всеки ден.

Убиха възрастна жена в дома й във Варна


Трупът на 77-годишна жена, живееща сама в апартамент в кв. "Младост" във Варна, е открит вчера около 13,30 часа.

Тялото е намерено от 53-годишния син на жертвата, съобщават от varna24.bg.

При извършения оглед са установени фрактури в лицевата част на главата и кръвонасядания.

Провеждат се разследване за установяване мотивите и извършителя на убийството. Образувано е дознание.

Руските сили подготвят изтеглянето си от буферните зони в Грузия

300 наблюдатели от мисията на ЕС, разположени в Грузия ще заместят руските сили за сигурност, които от утре започват изтеглянето си от буферните зони, предаде БиБиСи.

Руските сили трябва да се изтеглят напълно до 10 октомври, според мирния план на Саркози.

Очаква се след изтеглянето на руската армия в зоната за сигурност да започне работа и грузинската полиция.

Москва обаче планира да разположи близо 8 хил. военни в Абхазия и Южна Осетия, където европейските наблюдатели няма да имат достъп.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността ще инспектира мисията в четвъртък.

Той ще се срещне с грузинския президент Михаил Саакашвили в град Гори.

Арестуваха пиян шофьор предложил 800 лв. подкуп


Полицаи от ПУ-Ракитово задържаха мъж, предложил им подкуп от 800 лева. Той подхвърлил парите, за да осуети полицейска проверка.

Снощи около 21.50 часа, докато двамата униформени обхождали територията, забелязали джип «Мицубиши», който криволичел по улиците на родопския град.

Това се сторило съмнително на полицаите и те спрели мерцедеса за проверка, като сигнализирали и поискали съдействие от колегите си от «Пътна полиция».

Още докато отварял вратата, станало ясно, че шофьорът П.Ж. /53г./ от Батак е седнал зад волана след като погълнал сериозно количество алкохол.

За да избегне по-нататъшна проверка и задължителния тест с «дрегер», мъжът подхвърлил в служебния «Опел Астра» пачка с 800 лева.

Униформените незабавно уведомили за случилото се дежурния на районното управление и задържали мъжа. На мястото пристигнала и дежурна група, която иззела 40 банкноти от по 20 лева, съобщават от пресцентъра на МВР.

По случая е образувано бързо полицейско производство за престъпление по чл.304 ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

Скейтър се потроши след запой

С три рома, две мастики, водка и 3 промила алкохол в кръвта отпразнувал рождения ден на приятел 16-годишен тийнейджър от Варна.

След купона младежът решил да покаже на приятели изпълнения от класа със скейтборд, съобщава varna24.bg.

Показното до шадраваните в Морската градина обаче завършило с падане, при което младежът получил черепно-мозъчна травма и комоцио.

Любовна забежка докара нови главоболия на Бритни

Бритни отново под прожекторите на скандала заради бивш любовник
Бритни отново под прожекторите на скандала заради бивш любовник

Напълно непознания досега Аднан Галиб стана известен изведнъж благодарение на кратка афера с поп звездата Бритни Спиърс в началото на годината.

Цялата история продължила едва петнайсетина дни, но може да коства нови неприятности на Бритни.

Двамата отишли до Мексико, където да се насладят на усамотение, но Аднан не пропуснал да си включи видеокамерата и да снима моментите си на интимност с Бритни.

Самият той рекламира филмчето, обяснявайки, че на заснетите кадри Бритни имала розова перука и ..това било всичко по нея. Дали е снимал с нейно съгласие и дали въобще такъв филм съществува, а не е опит за реклама на неин гръб, не се знае със сигурност.

Във всеки случай той е потвърдил пред британския вестник "Хийт", че има секс запис и че той очаква търпеливо съответните финансови предложения.

ЕК ни реже заплатите! Брюксел ни праща на съд заради парното

Надписани суми не се връщат дори да се установи, че са незаконни, уточни Еврокомисарят по правата на потребителите Меглена Кунева
Надписани суми не се връщат дори да се установи, че са незаконни, уточни Еврокомисарят по правата на потребителите Меглена Кунева


От Европейската комисия са поискали в България да бъде преустановен ръстът на заплатите и пенсиите.

Според Европейската комисия те са основните фактори за повишаването на инфлацията. Това пише в днешния си брой вестник "Класа" като се позовава на правителствен източник.

Въпросът за заплатите в България е бил коментиран вчера по време на среща в Министерството на труда и социалната политика.

В разоговора са участвали представители на синдикатите и работодатели. От КТ "Подкрепа" попитаха в такава ситуация кой ще контролира неправомерното покачване на цените.

В същото време пък родното парно е попаднало на мушката на евроинспекторите по време на обща проверка за енергийна ефективност в цяла Европа.

Брюксел вече проверява дали законите ни отговарят на директивите на общността. Изискванията са да има точни уреди, които да се засичат достатъчно често, а сметките да са ясни на потребителите.

Ако се установи, че страната ни не е създала нужните закони, започва наказателна процедура. ЕК ще ни изпрати предупредително писмо какво трябва да променим.

В случай, че не го изпълним, отиваме на съд. Процедурата трае дълго, през това време обаче българите ще продължат да плащат сметки както и досега. Надписани суми не се връщат дори да се установи, че са незаконни, уточни Еврокомисарят по правата на потребителите Кунева.

Lamborghini Concept


Ново: Lamborghini вече представиха три официални тийзъра на своя модел Urus, Estoque или както евентуално ще се нарича италианския четириврат прототип. Сега изглежда, че е представена и скица как евентуално ще изглежда моделът... във FerrariChat. Докато някой вероятно много лесно би могъл да направи изкуствена скица, тя наистина показва елементи, които вече сме виждали по тийзърите на Lamborghini. Автомобилното изложение в Париж така или иначе е на прага ни, така че съвсем скоро ще разберем как ще изглежда и как ще се нарича моделът...

Предишен материал: В рамките на само няколко дни Lamborghini представиха два тийзъра на нова концепция, която би трябвало да се появи за първи път на бял свят по време на автомобилното изложение в Париж. А ето, че вече налице е и нов трети тийзър, който разкрива левия заден фар. Някои смятат, че той притежава доста от дизайнерския език, заложен в Reventon.

Италианската компания точно бе съобщила, че подготвя нов модел, и представи снимка на част от задницата на модела, където се виждат предимно ауспусите. В пълния смисъл на думата тийзър (на английски това буквално е материал, който се ползва, за да подразни; да събуди любопитството) снимката показва само, че колата ще има два шестоъгълни ауспуха, както и дифузьор от въглеродни влакна.

Веднага се появиха серия публикации, които спекулираха, че колата може да бъде толкова очаквания Murcielago SV – по-лека и мощна версия на настоящия суперавтомобил. Някои твърдят пък, че това може да бъде екстремен четириврат автомобил, който да се конкурира с Aston Martin Rapide и Porsche Panamera.

Lamborghini допълнителни пробудиха любопитството на ентусиастите, като представят втори тийзър, който потвърждава, че прототипът няма да бъде базиран нито на Gallardo, нито на Murcielago, нито на техните варианти, LP560, LP640 и Reventon.

Сравнявайки втория тийзър със снимки на Gallardo и Murcielago, лесно може да се види, че настоящата остра линия на серийните модели не се появява на снимката. Това потвърждава, че предната ос на новия прототип ще бъде изнесена по-напред от кабината в сравнение с Gallardo и Murcielago.

Пред Automotive News източници разкриха, че прототипът, който ще бъде показан в Париж, е почти готов за серийно производство и вероятно ще притежава по-малък двигател от настоящия 5-литров V10 в Gallardo. Въртящият момент ще се предава отново към четирите колела. Платформата вероятно ще бъде изцяло алуминиева, като ще бъде ползвана и от следващото поколение на Audi A8. И все пак ще има някои различия, които да гарантират, че Lamborghini ще бъде доста породист...

Междувременно и от Audi работят върху четириврато купе, наречено А7. Колата обаче вероятно ще бъде конструирана на базата на стоманена платформа, за да не се покачват прекалено разходите.

В официалното си прессъобщение автомобилният производител казва, че прототипът „не е просто ново Lamborghini, а нов свят”. Италианците продължават да превъзнасят бъдещия си модел, като казват, че това е „Италианската кола” (с главно „И”). Все още не е ясно какво може да означава всичко това, но съдейки по тийзъра, човек би си казал, че Lamborghini може и да имат нещо напълно различно в ръкава си

Мнозина предполагат, че Lamborghini може да възроди старото име Espada за новия прототип. Те направиха същото с името Miura и представения прототип по време на автомобилното изложение в Детройт през 2006 година. Същевременно изпълнителният директор на компанията,Щефан Винкелман, не е спирал да повтаря, че ретро дизайнът не е част от бъдещето на Lamborghini.

Маса: А можехме да спечелим

Фелипе Маса вярва, че Ферари са били достатъчно бързи, за да спечелят двойна победа в Гран при на Сингапур. Реално обаче надпреварата се оказа катастрофална за тях, след като и двамата останаха без точки. Нещо повече – не само че Люис Хамилтън увеличи преднината си пред бразилеца, ами и тимът на Макларън изпревари този на Ферари.

Маса се движеше убедително на първа позиция, когато направи първото си влизане в бокса по време на периода на кола за сигурност. Бразилецът получи право да потегли, но се оказа, че шлангът за зареждане е все още в колата му, в резултат на което пилотът повлече целия маркуч след себе си и в допълнение към това удари няколко механика.

Маса трябваше да почака няколко секунди, преди механиците да изтичат до края на питлейна и да му асистират. След това бразилецът бе и наказан за опасно потегляне, в резултат на което завърши на 13-та позиция. Лошото бе, че във временното класиране той вече изостава на седем точки зад Люис Хамилтън.

„Днес загубихме шест точки, така че изоставаме на седем” – казва Маса. „Можехме да бъдем първи в шампионата, тъй като бяхме много бързи. Ако нещата се бяха развили по по-различен начин, можехме да спечелим двойна победа. Но състезанията са си състезания и се случват подобни неща. Всички сме хора и всички правим грешки. Не съм от хората, които отиват при другия и му се карат. Затова аз просто отидох при механика и се опитах да го мотивирам още повече, тъй като се нуждаем от него и от всички за последните три състезания. Седем точки са си седем точки, но пред нас има 30, а и имаме бърза кола.”

Маса, чийто тим ползва светлинна система вместо традиционния лолипоп, потвърди, че проблемът е бил причинен от човешка грешка.

„Проблемите, които имахме днес, не бяха заради сигналите” – казва пилотът. „Грешката бе чисто човешка. Може да се случи със сигнализирането, може и с лолипопа. Може би бихме могли да се върнем към лолипопа, но не това бе проблемът днес. Видях зелената светлина и потеглих. Единственият проблем бе човешката грешка и това, че зелената светлина дойде в неподходящия момент. След това се случи всичко останало с резервоара и всичко...”

Шефът на тима, Стефано Доменикали, потвърди след състезанието, че Маса се е срещнал с механика, който е направил грешката, за да го успокои.

Италианските свещеници разкатават политици на футбол

Светите хора показаха завидни умения с топката. Снимка: БГНЕС
Светите хора показаха завидни умения с топката. Снимка: БГНЕС


Отборът на италианските свещеници победи с 1:0 тимът на италианските политици в исторически футболен мач.

Срещата, която бе ръководена от Стефано Фарина се проведе в тосканското градче Коверчано, недалеко от Флоренция.

Единственият гол в мач стана дело на свещеника Джузепе Бендети. През целия мач имаше само девет нарушения на правилата.

Веднага след срещата отборът на политиците обяви, че задължително ще потърси реванш от "падретата", макар, че засега все още няма фиксирана дата.

Показват бета версия на Windows 7 през октомври

Участниците в конференцията ще видят бета версия на Windows 7
Участниците в конференцията ще видят бета версия на Windows 7


Обгърнатата в слухове операционна система Windows 7 ще стане достояние на аудитория от професионалисти в края октомври.

На форума Professional Developer Conference софтуерната корпорация Microsoft ще вдигне завесата над своята следваща ОС, съобщи technews.bg.

Участниците в конференцията ще видят бета версия на Windows 7, твърди TechRadar.com. Операционната система ще бъде записана на 160-гигабайтов твърд диск, заедно с други програми, които Microsoft ще демонстрира пред разработчиците.

Анализаторите на пазара очакват Windows 7, работите по която започнаха преди осем години, да бъде завършена през 2010. Новата операционна система се базира на ядрото от Windows Server 2008, което пък е усъвършенстван вариант на ядрото на Vista.

McLaren Mercedes - още по-екстремен

Mercedes правят сериозни подобрения по своя McLaren
Mercedes правят сериозни подобрения по своя McLaren

Да кажем, че сте собственик на Mclaren Mercedes SLR... И да кажем, че смятате, че не ви достига мощност... В такъв случай Mercedes правят точната кола за вас.

Наречен SLR 722 S, най-новият Mclaren Mercedes Roadster може да направи изненадваща поява по време на автомобилното изложение в Париж, което започва тази седмица. SLR 722 Sе наречен така заради модела SLR от 50-те години, с който Стърлинг Мос и Денис Дженкинсън спечелиха надпреварата Миле Миля. Съответно моделът е бил със стартов номер 722.

Конструиран на ръка във фабриката на AMG в Афалтербах, Германия, 5.5-литровият V8 с компресор притежава мощност от 641 к.с. и въртящ момент от 820 Нм. Това означава, че автомобилът може да ускори до 100 км/ч за 3.7 секунди. 200 км/ч се достигат пък за 10.6 секунди. Максималната скорост достига... 333 км/ч.

Ако карате със свален покрив по магистралата с подобна скорост... може само да се каже, че няма да бъдете доволни от прическата си, като слезете от колата си.

Окачването е по-ниско с 10 мм, а и е по-твърдо в сравнение с това при стандартния McLaren SLR. Като се изключат две алуминиеви рами, каросерията до голяма степен е изработена само от въглеродни влакна.

За да можете да намалявате от гореспоменатите чудовищни скорости, са инсталирани огромни червени апаратчета с карбоново-керамични спирачки в 19-инчовите колела. Има и въздушна спирачка в задния спойлер.

Все пак такъв автомобил си заслужава да изглежда отвътре така, както и отвън. Затова 722 е оборудван отвътре със седалки от кожа и Alcantara, трансмисия с педалчета зад волана, двузонов climate control, сателитна навигационна система, както и озвучителна система от Bose. И за да бъде всичко изключително има доста сиви карбонови елементи. Логото 722 пък е бродирано с червено на подглавниците на седалките.

Суперспортният открит модел ще се произведе в само 150 бройки, които ще бъдат сглобени в работилницата на тима от Формула 1 в Уокинг. Моделът ще се предлага от 1 януари 2009 година. Така ако си го поръчате, ще можете да се чувствате зад волана като Люис Хамилтън...

понеделник, 29 септември 2008 г.

Баба Ванга предвидила началото на 3-та световна война за 2012-та

Първите паранормални способности на Ванга се проявяват през 1941 г.

Първите паранормални способности на Ванга се проявяват през 1941 г.

"Страх, страх! Двама американски братя падат, изкълвани от птици железни. Вълците вият от храста и невинна кръв се пролива като река."
Предречено още 1960 г, предсказанието на баба Ванга се сбъдва на 11 септември 2001 година.

Небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк са наричани "братята" или "близнаците". "Железните птици" са самолетите на терористите. "Вълците вият от храста" явно се отнася до реакцията на правителството на президента Буш, чието име означава точно "храст".

Ванга е предвещала началото на Втората световна война, перестройката в СССР, даже и потъването на руската ядрена подводница Курск. "Ще дойде време, ще има война, държава ще се обяви срещу държави, ще мине със железо, свет ще победи, ще загуби войната..."

"Скоро светът ще се обърка и много народ ще се изгуби... След една година ще има война. Съберете пари и дайте курбан на църквата "Св. Петнайсет мъченици", за да се запази градът (Струмица) от разрушения."

"Тая държава, която ще обяви на големата Русия, тя ще изгуби войната."

Първите паранормални способности на Ванга се проявяват през 1941 г., когато й се явява конник в златни доспехи и й казва тези думи. А също "Ти ще предсказваш за живи и мъртви. Не се бой, аз ще съм до теб и ще ти казвам какво да препредаваш."

И наистина, на следващия ден германците нападат Югославия и Гърция. С което де факто започва и участието на България във Втората световна война.

Упорито се твърди, че сляпата пророчица е предсказала и началото на Третата световна война. Като причина за войната Ванга е изтъкнала опит за атентат срещу президентите на четири държави, като е казала, че войната ще започне през 2012 г.

Последователите на Ванга твърдят, че тя е знаела и точната дата на собствената си смърт, както и че ще бъде наследена от 10-годишно сляпо момиче, което живее във Франция. Ванга почина през 1996 г.

Безплатен Wi-Fi модем с всеки БТК ADSL пакет









Всички ADSL потребители и с безплатен 24-часов достъп до къщата на Big Brother 4.


Безплатен Wi-Fi модем ще получава всеки нов клиент, който реши да закупи БТК ADSL пакет от днес. Досега Wi-Fi връзка без допълнително заплащане можеха да получат само потребителите на бизнес ADSL офертите на телекома. От днес офертата е валидна и за двата интернет пакета за домашни клиенти - БТК ADSL Старт и Темпо, които се предлагат съответно за 20 и 25 лева на месец. Специалното предложение важи само до края на октомври при едногодишен договор за услугата.

За да улесни клиентите, които искат бърз и сигурен достъп до световната мрежа, БТК премахна двугодишните договори за ADSL. Така цената на пакета вече се влияе основно от скоростта и допълнителните услуги, които се предоставят, като например уеб пространство, електронна поща или безжичен модем.

За пети пореден път потребителите на високоскоростния ADSL интернет от БТК ще имат възможност и да следят в реално време какво се случва в къщата на Big Brother 4 през новия сезон на шоуто. През широколентовата технология на телекома клиентите ще получават напълно безплатен достъп до ежедневието на съквартирантите 24 часа в денонощието. Единственото условие, което трябва да изпълнят, е да влязат в страницта на БТК Груп в секцията за ADSL и да кликнат върху екрана пред тях. Излъчването ще стартира автоматично до 10-20 секунди.

Другият вариант е да се регистрират в Интернет страницата на Big Brother 4 за да получат потребителско име и парола, с които да наблюдават събитията от къщата отново напълно безплатно.

Феновете на риалити шоуто не се нуждаят от специален софтуер, за да могат да го гледат. Достатъчно е да имат на компютъра си Windows MediaPlayer. Достъпът до предаването няма да се отрази на Интернет трафика, нито на месечната им сметка за интернет. Системата е оптимизирана за максимално добро качество на картината, дори в случаите, в които ADSL клиентите използват Интернет услугата с максимална скорост. Потребителите могат да гледат онлайн излъчването и в същото време да download-ват от Интернет без това да нарушава качеството на картината или звука.

През март 2008 г. БТК започна да предлага четири нови пакета - два за домашни и два за бизнес клиенти със скорости от 6 и 12 мегабита. С тези оферти българският телеком въведе до 12 пъти по-високи скорости, по-ниски цени, по-кратки договори и максимално лесен избор за клиентите. Така телекомът отпразнува 4 години от старта на ADSL услугата си и даде на своите клиенти повече свобода в достъпа им до световната мрежа.

Google пуска сайт с факти за Yahoo








Google пуска нов уебсайт, който има за цел да оспори критиките, свързани с новата реклама сделка с Yahoo.


Yahoo-Google Facts сайта предоставя аргументите на компанията за сделката, и оспорва анти-съревнователните твърдения, направени от други в рекламната и направляващата индустрия.

Съдържащ собствените аргументи на Google за сделката, както и подкрепящи цитати от различни източници, сайта има за цел да се противопостави на парада от компании, които бяха срещу сделката през последните дни. Сайтът също е насочен срещу Майкрософт. Google обвиниха компанията в пускане на "политически атаки" във връзка със сделката. "Това споразумение, освен обвинението на Майкрософт към Yahoo, означава че Yahoo ще остане независима компания в сферата на търсенето и рекламата", гласи сайта. "Yahoo съобщиха, че ще реинвестират допълнителните приходи от това споразумение за подобряването на техните потребителски услуги и съревнованието им срещу Google, Microsoft, и др. компании.

Бунт на затворници в турски затвор, няма пострадали

Бунт на затворници в турски затвор, няма пострадали

Обитателите на затвор в Северозападна Турция взеха тази сутрин в продължение на няколко часа петима охранители за заложници в знак на протест срещу условията в затвора, след което ги освободиха, съобщи Анадолската агенция. Бунтът избухнал в три спални помещения на затвора Бюрхание в провинция Баликешир малко преди изгрев слънце, когато се хранят мюсюлманите в месеца на Рамадана, съобщи губернаторът на Баликешир Селахатин Хатипоглу, цитиран от агенцията. Разбунтувалите се затворници поискали подобряване на условията в затвора и отмяна на присъдите им, съобщи губернаторът, като допълни, че в едно от спалните помещения е избухнал пожар, съобщават АФП и БГНЕС. Властите обаче успели да убедят затворниците да сложат край на бунта и да освободят заложниците, съобщи полковник Мехмет Турхал, командир на жандармерията в Баликешир. При инцидента няма загинали или ранени, допълни той.

Китай приветства астронавтите и насочи поглед към Луната

Китай приветства астронавтите и насочи поглед към Луната

/© снимка: БГНЕС


Първият китайски гражданин, излязъл в открития космос, беше приветстван като национален герой при завръщането си на Земята днес, като представители на новопоявилата се космическа сила заявиха, че страната е готова да изпрати “тайконавт” и на луната, коментира АФП. След 68-часово пътуване космическият кораб “Шънджоу 7” се приземи успешно. На фона на растящия ентусиазъм някои някои китайски изданията прогнозират, че кацането на луната вече е постижима цел. “Все още нямаме точен график за пилотиран полет до Луната, но вярвам, че китайски астронавт ще стъпи там в не твърде далечното бъдеще”, е заявил неназован източник пред един от националните ежедневници.

Марков повика 20 футболисти за Италия и Грузия

Националният селекционер Пламен Марков определи разширен състав от 20 играчи, които ще се подготвят и участват в световните квалификации срещу Италия и Грузия.

Домакинството срещу „скуадра адзура” е насрочено за 11 октомври на Националния стадион „Васил Левски”, а гостуването в Тбилиси е четири дни по-късно.

В първата си световна квалификация България гостува на дебютанта Черна гора, където записа нулево равенство. Във втория кръг националите ни почиваха.

Ето и пълния списък с играчите:

Вратари:

Димитър Иванков(Бурсаспор, Турция)

Георги Петков (Левски)

Защитници:

Живко Миланов (Левски)

Станислав Манолев (Литекс)

Валентин Илиев (Терек, Грозни - Русия)

Александър Тунчев (Лестър - Англия)

Иван Иванов (ЦСКА)

Лусио Вагнер ( Левски)

Михаил Венков (Литекс)

Полузащитници и нападатели:

Стилян Петров (Астън Вила, Бирмингам - Англия)

Станислав Генчев (Васлуй - Румъния)

Чавдар Янков (Хановер - Германия)

Станислав Ангелов (Енерги, Котбус - Германия)

Велизар Димитров (Металург, Донецк - Украйна)

Благой Георгиев(Славия)

Ивелин Попов (Литекс)

Мартин Петров (Манчестър сити - Англия)

Здравко Лазаров (ЦСКА)

Димитър Бербатов (Манчестър юнайтед - Англия)

Димитър Рангелов (Енерги, Котбус - Германия)

250 лева санкция за виновните за взрива в рудник „Миньор”

250 лева санкция за виновните за взрива в рудник „Миньор”
На двама души ще състави актове Областна инспекция по труда – Кюстендил, заради допуснати нарушения в рудник „Миньор” в Бобов дол. Един от тях ще е на тежко пострадалия от взрива в рудника Крум Цветанов. Вторият акт ще бъде на т. нар. „специалист-бомбаджия”, който е трябвало да извърши взривните работи, а не завеждащия смяна, коментира за Дарик директорът на областната инспекция по труда Галина Винарска. „Първото нарушение е, че не е измерено за наличието на метан. Второто нарушение, че не са изтеглени хората на безопасно място, с което завеждащ смяната е довел застрашаване както на своя живот, така и на копача, който е бил с него”, каза тя. На въпрос възможно ли е вина да има ръководството на рудник „Миньор”, Винарска отговори, че не вижда в какво може да бъде упрекнато то. Минималният размер на санкцията по закон е 2650 лева. По информация на Дарик, рудника, собственост на софийската фирма „Фундаментал”, няма договор с минно-спасителна служба и одобрен аварийно-спасителен план за действие, както изисква Правилника за минно-спасителната дейност, утвърден от Министерството на труда и социалната политика. „В Югозападна България имаме една такава и тя се нарича Централна минно-спасителна служба, която е на 200 метра от рудник миньор”, уточни още Винарска.

Първанов: Панаирът ни показва добрите неща, които се случват в България

„Експозициите на започналия днес 64-тия Международен технически панаир показват, че в България се случват много добри неща, които рано или късно ще трябва да бъдат забелязани и от самите нас, заяви президентът Георги Първанов, преди да пререже лентата на ЕСЕН 2008. Според него изложението показва, че интегрирането на българската икономика в европейските бизнес структури дава забележителни резултати, макар и на първоначален етап. „Създадени са всички предпоставки за ново качество на инвестиционния процес и за изграждане на нова индустриална база”, каза още Първанов. Президентът присъства на откриването на италианското участие. Италия е страна-партньор на есенния панаир и се представя с близо 400 фирми. След това Георги Първанов разгледа и Автосалона, където тази година са изложени над 250 модела автомобили. 150 000 гости се очаква да посетят тази седмица Международния технически панаир. Рекорден брой новости – 211, 46 от които – световни, са представени в експозициите на панаирното градче. Ангажираните изложбени площи са с 12% повече в сравнение с миналата година. В 64-тото издание на деловия форум за инвестиционни стоки и услуги участват 3202 фирми от 45 държави, като най-силно застъпените браншове са машиностроене и строителство. В разположените на 14 декара експозиции на Автомобилния салон са включени 250 марки автомобили, 13 от които ще имат своята премиера в България.

Съдът отсъди, че Беев е невинен

Съдът отсъди, че Беев е невинен

/© cнимкa: Sofia Photo Agency

Бившият кмет на Велинград Фидел Беев беше признат за невинен от Софийския градски съд (СГС). Срещу него бяха повдигнати обвинения за нанасяне на тежка телесна повреда, заплаха за убийство и нарушаване на обществения ред. Съдът призна Беев за невинен по всички обвинения и остави без уважение гражданския иск на пострадалия Костадин Писков, който беше на стойност 15 000 лева. Все пак бившия кмет ще трябва да заплати обезщетение на Писков в размер на 3000 лева, но не заради нанасяне на тежка телесна повреда, а поради причиняване на лека такава, в следствие, на която битият Писков е със спукано тъпанче. Фидел Беев отказа какъвто и да било коментар след произнасяне на присъдата. Притесненият ищеч Писков призна, че все още се страхува от бившия кмет. По думите му, Беев все още е влиятелна личност във Велинград и би могъл да стигне до саморазправа, ако пожелае такава. Прокуратурата обвиняваше Беев, че на 9 юли 2003 г. на територията на бензиностанция в Пазарджик, която е негова собственост, е пребил и заплашил с убийство Костадин Писков. В следствие на побоя Писков е със спукано тъпанче, нанесени са му много юмручни удари. Той предяви граждански иск срещу Беев на стойност 15 000 лева. Райчо Низамов, който се отърва само със заплаха за убийство, съди бившия кмет за 5000 лева. Срещу Фидел Беев се води още едно дело за престъпление по служба и недекларирани доходи в размер на 40 000 лева. Прокуратурата го обвинява, че през 2004 г. е сключил неизгодни за общината сделки.

Шушулов предлага фонд за защита на топлофикациите от фалит

Шушулов предлага фонд за защита на топлофикациите от фалит

Константин Шушулов /© БГНЕС

Да се създаде държавен фонд за защита на топлофикационните дружества от фалит. Това предложи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов по време на кръгла маса на тема „Защита на потребителите на енергийни услуги". Той нарече идеята екзотична, но припомни, че у нас има подобен фонд за защита на банките от фалит. Председателят на ДКЕВР обяви, че регулаторът ще вземе решение за цената на природния газ във вторник следобед след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Проблем има” – такава бе диагнозата на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева, която откри дискусията, чийто медиен партньор е Дарик.

Според Кунева неплащането на сметките е знак за липсата на доверие на потребителите към доставчиците на енергийни услуги. Ако няма доверие, хората няма да започнат да си плащат, подчерта еврокомисарят за защита на потребителите.

Тя допълни, че следи дали в България законите в сферата на енергийните услуги се прилагат и ако се установят нарушения, на страната ни ще бъдат наложени глоби. Не ми се иска да се стига дотам, каза още еврокомисар Кунева.
Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева коментира, че държавата е длъжник на българските потребители, които се намират в неравностойно положение спрямо доставчиците на услуги.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров съобщи, че при проверка е установено, че в договорите на три дружества за дялово разпределение на топлинна енергия са засечени две неравноправни клаузи. Колегата му Павел Кърлев даде няколко примера за брутално надписване на сметки от „Топлофикация". Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев призова: „За Бога, хора, сезирайте съда".

Една от целите на кампанията на „Дарик радио”, вестник „ 24 часа” и Би Ти Ви "Монополът срещу гражданинът" е да провокира потребителските организации да бъдат по-активни, заяви програмният директор на Дарик Константин Вълков.

неделя, 28 септември 2008 г.

"Опасните новини"

„Опасните” изчерпаха своя ресурс на доверие, а някои от статиите нарушиха добрия тон и Ние считаме, че е време да спрем....Извиняваме се на всички засегнати и обидени от нашите материали. Искрено съжаляваме за причиненото им неудобство в личен и професионален план. При необходимост бихме компенсирали имуществените щети на потърпевши от публикациите”, пишат оръжейният търговец Младен Мутафчийски и главният редактор на frognews.bg Огнян Стефанов.

На сайта на “Опасните новини”, който от известно време пусна шокиращи новини предимно за ДАНС и Алексей Петров, се появи извинително писмо към читателите от оръжейния търговец Младен Мутафчисйки и журналиста Огнян Стефанов, който е главен редактор на сайта frognews.bg.

Публикуваме дословно статията им:

“Уважаеми читатели на „Опасните новини”,

Благодарим Ви, че бяхте с нас през последните два вълнуващи месеца. Интернет страницата „Опасните новини” започна своя живот на шега, с идеята да бъде провокирано българското общество и да бъде оценена неговата търпимост към свободното слово.

Уважаеми читатели на „Опасните новини”,Благодарим Ви, че бяхте с нас през последните два вълнуващи месеца. Интернет страницата „Опасните новини” започна своя живот на шега, с идеята да бъде провокирано българското общество и да бъде оценена неговата търпимост към свободното слово.

„Опасните” осъществиха своята мисия. Негативната реакция на читателите ясно показа, че шокиращите статии не са в състояние да предизвикат истински обществен дебат. Анонимността на авторите демонстрира „слово на страха” и отблъсна сериозната читателска аудитория. Още веднъж бе доказано, че истинската разследваща журналистика се прави с кураж и авторство.

„Опасните” изчерпаха своя ресурс на доверие, а някои от статиите нарушиха добрия тон и Ние считаме, че е време да спрем....

Извиняваме се на всички засегнати и обидени от нашите материали. Искрено съжаляваме за причиненото им неудобство в личен и професионален план. При необходимост бихме компенсирали имуществените щети на потърпевши от публикациите.

Макар и неотговарящи на истината, а в някои случаи и откровено лъжливи, статиите в „Опасните” ангажираха труда и уменията на много хора. Ние благодарим на служителите от „Frognews”, които писаха, редактираха и публикуваха материали в анонимния ни сайт. Благодарим и на нереализиралите се милиционери, които бяха наши верни дописници при голяма част от статиите.

Благодарим и на теб, Читателю, че търпеливо проследи експеримента, наречен „Опасните новини”.

03.09.2008г. с уважение: МЛАДЕН МУТАФЧИЙСКИ

София ОГНЯН СТЕФАНОВ”

До този момент сайтът “Опасните новини” бе анонимен. Преди седмица издателят на frognews.bg Огнян Стефанов написа статия, в която се оплака, че е бил притискан от службите и подслушван, тъй като подозренията клоняли, че той списвал “Опасните новини”. Стефанов отричаше да е автор на публикациите в сайта на “Опасните”.

Днес обаче той и спонсорът му- оръжейният търговец Младен Мутафчийски признават, че са пускали лъжовни информации, за което се извиняват.

Очевидно е, че спецслужбите изглежда са си свършили работата и са разкрили авторите на сайта. Само така можем да си обясним нелогичната “самоубийствена” постъпка на Младен Мутафчийски и Огнян Стефанов.

Превеждайте резултати от YouTube






YouTube тества нова опция, която превежда резултатите на вашия език, използвайки Google Translate.


Сега, след като можете независимо да избирате езика на интерфейса, би било добре ако информацията, генерирана от потребителите е достъпна на същия език.

YouTube не са превели заглавията и описанията на всички клипове, но са решили да използват потребителския интерфейс на Google Translate за извършване на преводите, където
е нужно, подобно на Twitter Search. Ако кликнете на надписа "преведи резултатите на моя език", YouTube ще се опита да изважда резултатите на вашия език, ако той разбира се е поддържан в Google Translate.

Интерфейсът, предоставен от Google може лесно да бъде интегриран в уеб приложения, особено след като може да запазва HTML маркирането. Очаква се много приложения да използват предимството на интерфейса, от уебмейл услуги като Gmail до браузъри и IM клиенти.

Google иска да дигитализира всички вестници в света











Търсачката ще се опита да обогати своята дигитална библиотека, добавяйки всики издания на водещите вестници в света


Според Google през последните 200 години в историята на човечеството са събрани милиони страници от вестниците в света, от най-малкия местен всекидневник, до водещите издания в страната. Става въпрос за една безценна база данни, която в повечете случаи не е налична в Мрежата.

За да попадне в обсега на потребителите цялата тази информация Google ще започне програма по привеждането й в цифров вид. Първите обработени всекидневници ще бъдат два от най-старите и важни вестници в света - New York Times и Washington Post, а разширяването на тази дейност и добавянето на повече публикации ще става с помощта на ProQuest и Heritage.

Този нов архив от исторически новини всъщност е част от инициативата Онлайн библиотека на Google, но се свързва и с услугата "търсене на новини". Идеята е потребителите да имат достъп до новините по начина, по който те са излезли във съответните издания - със снимки, заглавия и подзаглавия, пълни статии и дори обявите.
Вижте пример за дигитализиран стар вестник.

Google предлага потребителски интерфейси с Гео-локализация





Google с два нови потребителски интерфейса за уеб и мобилните програмисти.


Google пусна два нови потребителски интерфейса за гео-локализиране. Единият от тях е AJAX-базиран, а другият извлича полза от разширението за браузъри Gears. То позволява на уеб и мобилните програмисти лесно да разпространяват информация и да идентифицират потребители, имайки предвид местонахождението им.

AJAX потребителският интерфейс определя местонахождението на потребителя според IP адреса му. Той работи чрез попълване на google.loader.ClientLocation атрибута, който е част от AJAX API Loader-а. Програмистите се нуждаят от API ключ, за да могат да използват услугата. Успешна заявка ще изведе информация като координати, град, държава, пощенски код и регион. Така може да се предоставя информация за потребителя, в зависимост от неговото местонахождение.

AJAX-базираният потребителски интерфейс не е перфектен. Базирайки се на IP адреса на клиента, заявката може да не е успешна, което да доведе до нулева стойност на атрибута, но не позволява гъвкавост. Случаят с Gears-базирания интерфейс не е такъв.

Geolocation модула за Gears API изисква потребителите да имат инсталирано Gears разширението на техния браузър. Gears разширението е достъпно за Firefox 1.5 и по-новите версии, Internet Explorer 6 и по-нови, Internet Explorer 4.01 и по-нови за операционната система Windows Mobile, докато версията за Safari е в разработване. Този интерфейс предлага по-точни резултати, понеже може да използва "cell-ID" на близки кули и GPS-и, освен информацията на IP адреса. В момента се работи и по възможността да се събира информация от безжични мрежи, която да допринася за по-точната идентификация на местонахождението.

Gears Geolocation може да прави повече от това да определи местонахождението на потребителя, което може да бъде взето чрез getCurrentPosition() javascript функцията. То също може да следи промените в позицията през определено време чрез функцията watchPosition(). С цел защита на личната информация, Google не съхранява никаква информация за местонахождението, а потребителите имат възможността да позволяват или да блокират опитите за определяне на тяхното местонахождение.

Мобилтел: КРС влезе в картел с БТК Г-н Москени се отмята от подписа си









Мобител ще сезира Европейската комисия и ще пристъпи към обжалване на решенията, основани на пазарните анализи на КРС


В пълен разрез с европейската практика по прилагане на регулаторната рамка, вчера председателят на КРС г-н Божков представи драстични мерки срещу двама от тримата играчи на пазара на мобилни комуникации в страната, като така нелоялно подкрепи единствено и само групата на БТК. Предложените мерки са в противоречие с решението на КРС от януари 2008 г. и биха довели до незаконно преливане на сериозни средства от Мобилтел и Глобул към БТК. В същото време предложените мерки по отношение на фиксирания оператор са в пълен синхрон с осигурения пазарен и регулаторен комфорт на все още действащия монополист.

Само 4 месеца след като подписа новия договор за взаимно свързване между БТК и другите мобилни оператори, новият изпълнителен директор на оператора монополист на фиксирани услуги в България г-н Москени постави ултиматум на Мобилтел и Глобул за едностранно намаление на цените за терминиране. С това писмо г-н Москени заяви публично намерението на БТК да злоупотребява с монополното си положение и едностранно и незаконно да нарушава споразумението за взаимна свързаност.

Припомняме, че споразумението за намаление на цените за терминиране беше постигнато в началото на 2008 г. с пълното съдействие на Мобилтел и Глобул, които приеха намаление от над 35% до средата на 2009 с цел да бъде проявено положително отношение към препоръките на Европейската комисия за един от двата идентифицирани проблема на мобилния пазар. Същата подрепа бе осигурена и за въвеждането на преносимостта на мобилните номера в поставените от КРС срокове, за да бъде положително разрешен и вторият проблем.

Въпреки положените значителни усилия и направените компромиси, Мобилтел и Глобул отново са поставени под неоправдан натиск от страна на БТК, този път с услужливата подкрепа на КРС. Точно в дните, в които изтича ултиматумът на БТК, председателят на КРС г-н Божков покани на съвместна среща Мобилтел, Глобул и БТК, на която беше представена частична информация относно изготвените пазарни анализи от страна на КРС.

Докато Мобилтел вече десет месеца е размотаван от КРС за получаването на допълнителни номера за нови услуги за клиентите си, регулаторът е предразположен, когато се отнася до угодата на БТК. В същия период фиксираният оператор получи пълен комфорт по отношение прекомерно високите си потребителски цени, безпрецедентно разрешение за сливане с Вивател, одобрение на съмнителна система за разходите и други подобни политики, които позволяват задържането на пазарен дял от 97% и елимирането на конкуренцията на фиксираните пазари.

„Ако икономическата логика на всеки монополист е да се стреми да запази господстващото си положение на всяка цена, то най-възмутителното в случая е, че КРС подкрепя подобна политика и дори недвусмислено показва, че е влязла в съюз с монополна фирма. Това е безпрецедентно поведение. В категорично противоречие на изконната си роля КРС представя на операторите мерки, изготвени едностранно и защитаващи целенасочено определени интереси. Опасявам се, че тази нелоялна защита на монополните интереси ще бъде представена като благо за обществото” - коментар на изпълнителния директор на Мобилтел Йозеф Винацер.

ICANN увеличава цените на домейните







Администраторите на най-популярните Интернет домейни в света .com, .net, .info, .biz, .org и .us. обявиха, че ще увеличат цените им


Както ви информирахме още през март месец, цените на Интернет домейните се покачват от октомрви тази година.

Организациите, акредитирани от ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) да управляват посочените разширения, са VerySign (за .com и .net), Afilias (за .info), Public Interest Registry (за .org) и NeuStar (за .biz и .us). Договорите на тези организации с ICANN им дават право да увеличават цените на предлаганите от тях домейни еднократно всяка година и предстоящото увеличение е в рамките на тази договореност. Средното увеличение на цените ще бъде с около 15 процента.

В тази връзка ви информираме, че и българските реселъри на домейни ще увеличат цените си от първи Октомври. Тази информация вече е потвърдена от SuperHosting в днешно изявление към медиите. Очаква се и всички други хостинг компании да информират клиентите си за промените в цените или да започнат да продават на загуба.